Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

10-12-2019 04:32 - KNMI - m.b.t. 10-12-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 11 december 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een rug, om 03 UTC van Calais naar het zuiden van Noordwegen trekt oostwaarts en passeert in de ochtend. Daarachter draait de stroming naar zuid tot zuidwest en neemt deze in kracht toe op nadering van een NNO-ZZW georiënteerd frontaal systeem. Het warmtefront bereikt in de middag het zuidwesten en verlaat aan het begin van de nacht naar woensdag het oosten. Het koufront bereikt aan het begin van de nacht naar woensdag het westen en verlaat woensdagochtend het zuidoosten. Woensdagavond nadert van het westen uit een (hoogte)trog, van oorsprong was dit een occlusie, deze passeert in de nacht naar donderdag en verlaat donderdagochtend het noordoosten.

Modelbeoordeling:
De warmtefrontneerslag wordt waarschijnlijk wat onderschat in de div. Harmonie uitvoer. Het koufront van woensdagnacht en ochtend is een vrij complexe constructie. Golfvorming (stabiel) zorgt mogelijk voor enige vertraging in het oosten.

Aandachtspunten
 

Temperatuur:
Landinwaarts tot en met halverwege dinsdagochtend dicht bij nul. Geringe kans op bevriezingsgladheid, er lijkt wat meer bewolking te zitten dan in de uitvoer, dus soms T in de uitvoer iets te laag.

Wind:
De uitvoer is consistent en bruikbaar. Gezien de windrichting van dinsdagavond blijven de uitschieters, langs de noordwestkust en op de Wadden, waarschijnlijk beperkt tot de kustlijn 80-90 km/uur, mogelijk lokaal nog wat hoger. Daarom geen waarschuwing.

Bewolking:
TCu-toppen rond FL070, de onstabilteitsdiepte neemt nu snel af. Bij het koufront Sc 1000 vt, boven land kan er St ontstaan a.g.v. convergentie (door golfvorming) en regen. De St in de HAP1 uitvoer is niet realistisch. Bij de trog woensdagavond boven de Noordzee CB's tot FL250. De bewolking bij de trog wordt landinwaarts steeds meer stratiform met ook St/Sc rond 1000 vt.

Neerslag:
De buien ten oosten van de rugas worden zoals altijd onderschat in de div. uitvoer, ze zaten er om 04 UTC nog steeds terwijl ze al lang weg hadden moeten zijn. Dinsdag tot de avond waarschijnlijk droog. Bij de frontpassage van woensdag alleen in het zuidoosten enig timingsverschil (bij golfvorming woensdag in het zuidoosten langdurig regen). Bij de trog van woensdagavond boven zee CAPE ca 500 J/kg. Boven land blijft er niets van de CAPE over. Schering is gering, 15-20 kn, dus in combinatie met kustconvergentie mogelijk enige organisatie van de convectie.

Zicht:
Zichtverslechteringen alleen als gevolg van neerslag. De slechtste zichten in motregen.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp
Uitgifte: 10/12/2019 04.32 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007