Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

09-12-2019 04:23 - KNMI - m.b.t. 09-12-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 10 december 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
De stroming is zuidwestelijk, maandagochtend passeert een grootschalige (hoogte)trog waarna de stroming tijdelijk noordwestelijk wordt. In de trog trekt maandagochtend een kleinschalig laag over het midden oostwaarts. Om 00-03 UTC liggen er diverse kleinschalige lagedrukgebieden boven het noorden van de Britse Eilanden welke naar ons aandachtsgebied trekken. Maandagmiddag passeert van het noordwesten uit een occlusie met aan de zuidwestkant een kleinschalig laag. Maandagavond nadert van het westen uit een rug van hoge druk en komt de subsidentie-inversie steeds lager te liggen. De rug passeert in de nacht naar dinsdag, waarna er dinsdagavond een zwak warmtefront passeert.

Modelbeoordeling:
De baan van het kleinschalige laag van maandagochtend is vrij eensluidend, wel zijn er verschillen van ca 1-2 uur in de timing De onzekerheid in het laag wat maandagmiddag over of vlak langs het uiterste zuidwesten trekt is weer wat toegenomen omdat het in de Hir00 uitvoer wat noordelijk ligt. Op grond van de waarnemingen (satellietbeeld) lijkt de kern actueel wat westelijker te liggen. De kans blijft groot dat het windveld bij het kleinschalige laag dat maandagmiddag met de occlusie meekomt ten zuiden van Nederland blijft. De kansen op storm en zware windstoten (geel-criterium langs de kust is 90 km/uur) zijn als we naar de EC Eps uitvoer en HarmonEPS21 uitvoer kijken eigenlijk niet zo groot. Een extra onzekerheid is dat de div. Harmonie00 uitvoer vanwege technische problemen niet beschikbaar is.

Aandachtspunten

Temperatuur:
In de nacht naar dinsdag landinwaarts dichtbij nul, kleine kans op bevriezingsgladheid (beschutte plaatsen waar de weg nog nat is).

Wind:
Bij de trog van maandagochtend aan de zuidkant een kleinschalig windveld met 7 Bft aan de kust en in het zuiden een kleine (10-20%) kans op uitschieters tot ongeveer 75 km/uur. Maandagmiddag is de onzekerheid weer wat toegenomen. We volgen de bestaande lijn en honoreren de Hir00 uitvoer alsnog niet. We gaan uit van 7 Bft, maandagmiddag mogelijk 8 Bft, en zware windstoten rond 75 km/uur langs de kust. Wanneer het laag toch wat noordelijker trekt krijgen we 9 Bft aan de zuidwestkust met uitschieters tot ca 90 km/uur. De baan van het laag heeft ook significante gevolgen voor de wateropzet in Hoek van Holland: bij een wat noordelijker baan wordt het waarschuwingspeil ruim overschreden, we gaan hier vooralsnog niet van uit.

Bewolking:
Bij de trog van maandagochtend toppen tot ongeveer FL250, direct langs de kust, landinwaarts meer stratiforme bewolking. Aan de oostkant van het laag maandagochtend vooral landinwaarts kans op St rond 1000 vt, het zit in alle uitvoer. Maandagmiddag bij de hoogtetrog en op dagelijkse gang ook boven land CB's met toppen FL200. Bij de occlusie tevens kans op wat lage Sc. In de warme sector van dinsdagavond op de Noordzee St/Sc rond 1000 vt, alleen de EC uitvoer laat een hogere basis zien.

Neerslag:
Bij de trog van maandagochtend CAPE van ongeveer 400 J/kg, landinwaarts dezelfde waarden pas in de middag. De schering is dan 15-20 kn, dus de organisatiegraad is single cel met enkele multicel. De convergentie in de grenslaag leidt wel tot clustering van buien. Onweerskansen zijn vooral aan de kust zeker aanwezig alsmede de kans op korrelhagel. Op nadering van de rug neemt maandagmiddag geleidelijk de buienkans af. Het warmtefront is weinig actief.

Zicht:
Goede zichten, in neerslag matig, lokaal slecht.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp
Uitgifte: 09/12/2019 04.23 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007