Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

08-12-2019 06:15 - KNMI - m.b.t. 08-12-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 09 december 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied ten zuiden van IJsland (Atiyah) trekt gedurende de periode ten noorden van Schotland oostwaarts en splitst zondag in diverse secundaire kernen. Dit laag zorgt voor een sterke (zuid)westelijke stroming. Het koufront passeert zondagochtend ons land, voorafgegaan door een Warm Conveyor Belt (WCB). Achter het koufront wordt polaire lucht aangevoerd en daalt de temperatuur op 500 hPa naar -35°C. Tevens passeert dan een jetstreak van 65 m/s het aandachtsgebied. In de nacht naar maandag en maandagochtend passeert de grootschalige (hoogte)trog. In en aan de westflank van de trog komen diverse secundaire lagedrukkernen voor.

Modelbeoordeling:
Timing van het koufront is eenduidig in de div. uitvoer. We gaan uit van korte tijd St-bewolking op het koufront, EC uitvoer laat een te hoge basis zien. Het patroon van de convectie van zondagavond zit ook vrij eenduidig in de uitvoer. Aandachtspunt hierbij zijn de windstoten, in de Harmonie uitvoer zijn deze wat afgenomen, boven land heel lokaal rond 75 km/uur, langs de kust nu ongeveer 85 km/uur. Waarschijnlijk neemt de convectie snel weer in betekenis af. Maandag is er nu minder onzekerheid in de vorm en positionering van de secundaire kernen. De trog die in de nacht naar maandag en maandagochtend passeert lijkt nu min of meer eenduidig, maandag overdag zijn de verschillen afgenomen. Er zitten nu geen secundaire kernen ten westen van de (hoogte)trog meer in de uitvoer.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
In de warme sector 8 Bft met in het noordwestelijk kustgebied zware windstoten 75-90 km/uur. HarmonEps geeft hoge gebiedskansen op >90 km/uur voor deze regio (tussen 05-10 UTC). Rechtvaardigt m.i. code geel. Aandachtspunten zijn daarna de windstoten bij de convectie van zondagavond, nog steeds zijn de gebiedskansen (provincie) op > 75 km/uur (land) en >90 km/uur (kust) dan vrij hoog, maar dit zou echt een (zeer) lokale aangelegenheid moeten zijn, de roosterpuntskansen op >90 km/uur zijn op de kust maximaal 60%. Maandag overdag is de onzekerheid wat betreft de wind afgenomen, HarmonEps (roosterpunt) komt nu nog met 10-30% kans op > 90 km/uur voor de westkust. Is deels gekoppeld aan convectie. EC0712 EPS geeft met 20% lagere kansen op > 100 km/uur. Langs de westkust is de kans op 9 Bft nu klein, minder dan 10%.

Bewolking:
Bij de WCB en het koufront lage Sc/St-bewolking, na passage van het koufront (met daarbij enkele TCU's (coalescentie)) toenemende onstabiliteitsdiepte met daarbij CB's tot maximaal FL200 (toppen -35°C). Buien zondagavond hebben toppen tot FL220. Bij de trog van maandagochtend toppen tot ongeveer FL240. Na passage van de hoogtetrog afnemende convectiediepte.

Neerslag:
In de frontale neerslagpatronen zijn sterke aanwijzingen voor het aanwezig zijn van een WCB voor het koufront uit. Bij het koufront is de neerslag buiig van karakter. Meeste buien en ook de actiefste in de avond bij passage van de jetstreak. CAPE aan de kust ongeveer 500 J/kg, daar blijft boven land zo'n 200-400 J/Kg van over. Vrij grote onweerskansen, mogelijk ook dieper landinwaarts. Zie ook Harmonie-uitvoer. Daarbij is boven land forse schering aanwezig (0-3 km 30-40 kn) en zijn goed georganiseerde mulitcellen mogelijk. Dit is een aandachtspunt, de Harmonie uitvoer laat lokaal uitschieters tot ca 55 kn zien. Korrelhagel is ook mogelijk. Na passage van de jetstreak neemt de onstabiliteitsdiepte tijdelijk af. De onstabiliteit beperkt zich dan tot zee en de kust. Bij de trog van maandagochtend CAPE van ongeveer 400 J/kg, landinwaarts 200-300 J/kg. De schering is dan 15-20 kn, dus de organisatiegraad is minder dan zondagavond.

Zicht:
Geen bijzonderheden.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp
Uitgifte: 08/12/2019 06.15 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007