Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

06-12-2019 10:33 - KNMI - m.b.t. 06-12-2019 t/m 07-12-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 07 december 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een stevige zuidwestelijke stroming voert vooral op enige hoogte vochtige en zachte lucht aan, aan de grond vormt een warmtefront boven het noordwesten van het land de voorste begrenzing van deze vochtige en zachte lucht. Aan de grond komt dit warmtefront slechts zeer moeizaam door als gevolg van de stabiele, koude ondiepe grenslaag. Op enige hoogte gaat dat een stuk gemakkelijker en dat verklaart waarom de neerslaggebieden vrij snel over het aandachtsgebied trekken. Een koufront boven de Britse Eilanden bereikt vanavond het westen en trekt vervolgens wat vertragend oostwaarts over het land, aan de grond is de stabiele laag nog altijd niet geheel opgeruimd. Een cold air development loopt op dit koufront in en vormt een instant-occlusion-achtig systeem, een scherpe kortgolvige hoogtetrog volgt later vanavond. Dit gaat ook gepaard met een grondtrog. Pas na passage van de instant-occlusion wordt de stabiele laag aan de grond opgeruimd. Komende nacht en zaterdag overdag komt er een occlusie (met daarachter de echt drogere lucht) ergens boven het noorden van de FIR te liggen. Zaterdagavond passeert een vlakke rug en nadert het frontaal systeem van een stormdepressie (genaamd Atiyah), gelegen tussen IJsland en Ierland.

Modelbeoordeling:
De uitvoer van is qua stromingpatroon consistent vwb de stroming en de timing van de systemen, zowel in vergelijking met de vorige uitvoer als tussen de uitvoer van de afzonderlijke modellen. Er zijn de typische verschillen in representatie van de neerslag en grenslaagbewolking, de laatste wordt niet altijd juist weergegeven. EC heeft boven het westen en noorden veel te lage wolkenbases. Het lijkt erop dat HAP1 de bases het best beschrijft.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen dagelijkse gang, temperatuur loopt geleidelijk op, Tmax wordt landinwaarts pas vanavond bereikt.

Wind:
Uitvoer is bruikbaar. 7 Bft op de Noordzee, 8 Bft in Dover. Bij de grondtrog een klein gebiedje tijdelijk opnieuw dikke 7 Bft's met uitschieters 40-45 kn, met name bij convectie. Criterium voor een gele waarschuwing (49 kt) voor uitschieters wordt boven land niet gehaald.

Bewolking:
De grenslaagbewolking wordt op dit moment het best beschreven door HAP1. Pas na passage van de instant-occlusion (feitelijk CAD + koufront) verdwijnt de stratus, dat is nu al boven de Britse Eilanden te zien. Toppen CB bij de trog tot ongeveer FL200, met name boven zee en langs de kust. Komende nacht is er in het zuidoosten enige turbulentiestratus mogelijk. Zaterdag overdag Sc/Cu, mogelijk een enkele TCU met toppen 6000vt/-5.

Neerslag:
Patronen komen goed overeen met de gebrukelijke onderschatting van stratiforme neerslag in de Harmonie uitvoer en uitgesmeerde convectie in de Hir- en EC uitvoer. Bij de trog CAPE boven zee tot maximaal 500 J/kg, boven land is er nauwelijks onstabiliteit. Aan de kust en boven zee een vrij grote kans op onweer. Schering is ongeveer 30-40 kn, dus goed georganiseerde multicellen zijn mogelijk. Deze buien trekken later vanavond en begin van de nacht snel naar Duitsland weg. Zaterdag lokaal nog wat lichte motregen of een lichte bui. Neerslagsommen tot en met zaterdagavond 18 UTC tussen 10 en 20 mm met de grootste hoeveelheden in het noorden en westen.

Zicht:
Na passage van de instant-occlusion buiten neerslag goede zichten.

Paraaf meteoroloog: aberson
Uitgifte: 06/12/2019 10.33 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007