Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

11-11-2019 11:32 - KNMI - m.b.t. 11-11-2019 t/m 12-11-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 12 november 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een occluderend front, behorend bij een Schots lagedrukgebied, ligt boven het westen van de Noordzee. Voorafgaand aan dit front bevindt zich nog een oude occlusie en deze brede frontale zone trekt vandaag van west naar oost over het land. Op het westelijke front is een golfje aanwezig door het inlopen van een scherpe hoogtetrog. Deze zorgt ook aan de grond voor een scherpe trog en mogelijk een kleinschalig laag. Ook deze passeren (later) vandaag. Onder invloed van een hoogtelaag, dat dinsdag vrijwel stationair boven de Noordzee komt te liggen, koelen de bovenluchten achter de as van de hoogtetrog flink af naar een minimum van -35°C dinsdagmiddag. Dit gaat gepaard met een tweetal kortgolvige hoogtetroggen, een in de nacht naar dinsdag en een volgende dinsdagmiddag. Later op dinsdag nadert het grondlaag het noordwesten van ons land.

Modelbeoordeling:
Ha36/Hirlam lopen een fractie achter op Ha40/Ec wat betreft de timing van de trog/kleinschalig laag. De synops geven Ha36/Hirlam het voordeel van de twijfel, verschil zit hem in pakweg een uur. De representatie van het windveld en de windstoten lopen verder uiteen in de modellen met beide Harmonies het actiefst. Dat heeft ongetwijfeld met de buiigheid te maken. Zware windstoten rond 75 km/uur behoren langs de noordwestkust en de Wadden zeker tot de mogelijkheden. Voor komende nacht en dinsdagochtend weten we van Hirlam en Ec dat ze moeite hebben de buien het land op te laten trekken. Tenslotte, in Hirlam/Ec en mindere mate ook Ha36, zien we in het zuidoosten buiigheid terug die Ha40 niet heeft. Hier heeft Ha40 ook wel vaker last van. In het naderende laagje later op dinsdag is nogal wat onzekerheid.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden meer. Wegdektemperaturen komende nacht/ochtend op een enkele brug/viaduct nog dicht bij nul in de zuidoostelijke helft.

Wind:
Bij de trog/kleinschalige laag 7 Bft langs de kust met in het noordwesten en langs de Wadden kans op zware windstoten rond 75 km/uur (zie de deterministische runs van de Harmonies en ook het KEPS). EC-EPS is iets rustiger. Dinsdag later op de dag mogelijk opnieuw 7 Bft + 75 km/uur uitschieters nabij het naderende laag, meest waarschijnlijk weer langs de noordwestkust en de Wadden.

Bewolking:
Op nadering van de occlusie toenemende gelaagde frontale bewolking met vooral vanavond kans op stratus. Na passage (geclusterde) Cb's met toppen tot maximaal FL250. In de nacht naar dinsdag turbulentiestratus, de vraag is nog waar en hoe laat. Hirlam lijkt wel erg vroeg, de andere modellen komen er pas eind van de nacht mee. De wind zou er voor moeten zorgen dat de St boven 500 vt blijft. Dinsdag cumuliforme bewolking en enkele Cb's met toppen FL200-230. Dinsdagavond lijkt er een restant van een ingedraaide occlusie rond het grondlaag de westkust te bereiken.

Neerslag:
Aan het eind van de ochtend van het westen uit af en toe regen op frontpassage. Na frontpassage buien (hoogtetrog), soms met onweer en/of hagel. MUCAPE neemt toe naar waarden rond 400-700 J/kg boven zee en langs de kust. Boven land blijft daar niet veel van over, maar 100+ J/Kg is aanwezig. Effectieve schering (0-6 km) veelal rond 15-20 kn, vooral single cells/matig georganiseerde multicells. Komende nacht is een zwakke kortgolvige trog i.c.m. kustconvergentie liftmechanisme. Dinsdag zorgt een volgende kortgolvige hoogtetrog voor optilling, de meeste modellen hebben een gebiedje met buiige regen boven het zuidoosten, mogelijk is dat te koppelen aan die trog. Een intensiverende jet ligt dinsdag boven Duitsland, mogelijk dat het zuidoosten daar nog iets aan optilling van meekrijgt.

Zicht:
Buiten neerslag goede zichten. Zicht zou in turbulentiestratus wat terug kunnen lopen, hooguit matig.

Paraaf meteoroloog: aberson
Uitgifte: 11/11/2019 11.32 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007