Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

14-10-2019 16:15 - KNMI - m.b.t. 14-10-2019 t/m 15-10-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 15 oktober 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied boven het zuiden van Engeland zorgt voor een zuidelijke stroming. Het laag trekt noordwaarts en ligt dinsdagavond laat ten oosten van Schotland. Een warmtefront (ThetaW-950 hPa rond 16°C, enige lage bewolking) boven het noorden trekt spoedig noordwaarts. In de warme sector wordt warme en vochtige lucht aangevoerd. Het koufront ligt momenteel (16 UTC) noord-zuid georienteerd van Normandië verder naar Zuid-Frankrijk en wordt 01-02 UTC boven het zuidwesten van ons land verwacht. Het koufront trekt komende nacht en dinsdagochtend aanvankelijk vrij snel noordwaarts, maar heeft de neiging tot en met dinsdagmiddag boven het oosten te blijven golven. Na passage van het koufront wordt met een zuidwestelijke stroming minder warme lucht aangevoerd, de drogere polaire lucht bevindt zich pas achter een zwakke occlusie die later op dinsdag van zuidwest naar noordoost over het land trekt. Achter de occlusie volgt in de nacht naar woensdag nog een grondtrog, welke in stand wordt gehouden door een scherpe grondtrog (in Hirlam feitelijk 2 trogassen, in Ec maar een). Deze laatste is een overblijfsel van de grootschalige, diep uitgezakte hoogtetrog met de as momenteel van Ierland naar Iberisch Schiereiland.

Modelbeoordeling:
Een tweetal belangrijke aandachtspunten. Ten eerste is het de vraag of en in welke hoedanigheid de forse convectie op het koufront boven Frankrijk het zuidwesten van ons land bereikt later vanavond en vannacht. Windstoten (vrij droge laag boven de stabiele grenslaag) zijn het belangrijkste gevaarlijk weerfenomeen. Ha36-oper is enthousiast met duidelijke signalen op > 40 kn. Het KEPS geeft provincieskansen (voor Zeeland) van 10-20%. Onzekerheid is nog groot, Ec bijvoorbeeld laat alles oplossen voor het ons land bereikt. Ten tweede is er nog enige onzekerheid in de positie van het golvende koufront dinsdag, al is Hirlam nu naar de andere modellen toegetrokken. We gaan er vanuit dat het front in de loop van de middag naar Duitsland wegtrekt, Hir06z had het als enige nog westelijker. Dit is wel van belang omdat in Hir06 aan de warme kant van het front in het noordoosten 's middags nog pittige onweersbuien kunnen ontstaan. KEPS heeft de kans op > 500 J/Kg Mucape geheel boven Duitsland liggen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Tx dinsdag afhankelijk van de positie van het golvende front, van 14-15°C in het west van het front tot 19°C ten oosten ervan.

Wind:
De HIR12z heeft als enige een duidelijk laagje in de frontale vore met aan de zuidflank mogelijk tijdelijk 5 Bft boven het uiterste oosten van het land. Daar gaan we niet van uit. Aandachtspunt is het optreden van zware windstoten op de convectie aan de voorzijde van het koufront die vanavond laat eventueel het zuidwesten aandoet. Zoals gezegd gaat het niet om grote kansen, KEPS komt met <20% op >75 km/uur en circa 30-40% op >60 km/uur. Toch lijken dit op voorhand realistische waarden, de profielen verraden een droge laag in de onstabiele laag waarin een forse NAPE aanwezig. Bij de trog woensdagnacht mogelijk 6 Bft langs de (zuidwest)kust.

Bewolking:
Nabij het warmtefront enkele CB's met basis rond FL050 en toppen tot iets boven FL300. Tevens komt in het westen soms wat St voor. Aan de voorzijde van het koufront, advectief vanuit Frankrijk/Belgie, geclusterde CB's met basis wederom rond 4000-5000 vt en toppen tot ca. FL360. Mogelijk doen deze het zuidwesten van het land pas aan. Het westen van de FIR maakt er wel grote kans op. Op het koufront wat St en verder stabiel gelaagde bewolking. In het oosten kan aanvankelijk aan de warme zijde van het front mogelijk nog een ingebedde CB voorkomen, basis FL050 en toppen FL300. Bij de occlusie enige indicatie voor wat lage Sc en/of St. Bij de trog kans op een enkele CB, basis 2000 vt en toppen FL200.

Neerslag:
Bij het aan de voorzijde van het warmtefront enkele pittige onweersbuien (hagel gemeld, significante windstoten niet waargenomen) in een regime van amper 500 J/Kg Mucape en 20 kn effectieve windschering (vanaf circa 2 km). Vanavond neemt de onstabiliteit toe naar 500-1000 J/Kg Mucape (convectie vanaf de grond lijkt niet mogelijk) en 30 kn effectieve schering (vanaf ca. 1 km). In dit regime wordt de huidige actieve squall-line verwacht om wat in activiteit af te nemen (ontstond in > 1000 J/Kg Mucape). Belangrijk is dat het in een gebiedje met wat NVA terecht lijkt te komen en tenslotte lijkt het wat verder van het koufront weg te lopen waardoor ook dit liftmechanisme verdwijnt. Modellen gaan zeer verschillend met de convectie om. Ec laat het in zijn geheel zelfs oplossen. Kleine kansen genoemd. Aandachtspunt: zware windstoten (zie wind). Dinsdag bij het golvende front perioden met regen (stratiform). In het (uiterste) oosten is er nog wel kans op een enkele bui, mogelijk met onweer. De zwakke occlusie is in Hirlam en Ha36 veel actiever dan Ha40/Ec, waarschijnlijk door een eerste hoogtetrog die Ec niet heeft. Bij de trog enkele buien of buiige regen, boven zee/kust met kans op onweer. Regime van ca. 500 J/Kg Mucape, 20 kn effectieve windschering.

Zicht:
Zichtverminderingen lijken voorlopig bepaald te worden door neerslagintensiteit, behoudens mogelijk wat nevel in de nacht naar dinsdag.

Paraaf meteoroloog: aberson
Uitgifte: 14/10/2019 16.15 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007