Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

11-10-2019 05:43 - KNMI - m.b.t. 11-10-2019 t/m 12-10-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 12 oktober 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een zuidwestelijke stroming voert in een warme sector vochtige maritiem tropische lucht aan. In deze warme sector golft vandaag een frontale binnenstructuur vooral op enige hoogte (zie Thetaw850 en de cross-secties hiervan) van west naar oost over het land. Tevens ontstaat er dan onder invloed van de linkeruitgang van een krachtige jetstreak een golf in het meest westelijke koufront boven de Britse Eilanden. Deze golf trekt in de loop van de middag en avond over de Noordzee noordoostwaarts en heeft aan de zuidoostflank een stevig windveld. Het koufront bereikt in de loop van de avond het noordwesten, trekt zuidoostwaarts en komt in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend vrijwel stationair ZW-NO georienteerd over het land te liggen. Pas zaterdagavond gaat het weer als warmtefront noordwaarts over het land bewegen. Ten zuiden van het warmtefront wordt beduidend zachtere lucht aangevoerd.

Modelbeoordeling:
Aandachtspunten zijn de neerslaghoeveelheden in het noorden/westen en de kans op zware windstoten vrijdagmiddag en -avond. Tot en met zaterdag zijn accumulaties van 20+ mm in het noorden en westen waarschijnlijk, beide Harmonies komen lokaal met 40+ mm. Opbouw oogt langs de kust ook voortdurend onstabiel hetgeen de grote neerslagsommen verklaart. Qua wind zijn er ten eerste zware windstoten mogelijk bij het windveld bij de golf (kans op 8 Bft is groot). Ten tweede zien we in alle Harmonie-versies een LEWP-achtige structuur terug op het koufront. De zware windstoten lijken wel iets te zijn afgebouwd de laatste runs. Tenslotte is de onzekerheid in de positie van het koufront zaterdag afgenomen en zitten de modellen nu vrijwel op een lijn.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Zaterdag een tweedeling in temperatuur: bij en noord van het front 12-15°C, in Limburg is een lokale 20-er niet uitgesloten (enkel in EC).

Wind:
In de warme sector 6-7 Bft langs de kust. In de middag en avond grote kans op 8 Bft langs de noordwestkust met daarbij zware windstoten van 80-90 km/uur. Aandachtspunt is dat bij passage van het koufront een onstabiele opbouw aanwezig is met op geringe hoogte ca. 50 kn. Na passage van het koufront sterk afnemende wind in de nacht naar zaterdag.

Bewolking:
Ec/Ha40 zijn qua basis te positief, Ha36/Hirlam zien er realistischer uit als we de waarnemingen bekijken. Ondanks de forse wind zien we wel vaker dat er in intensieve neerslag toch sneller verzadiging optreedt dan de modellen willen. Langs de kust toch voortdurende kans op Tcu/CB met toppen ergens tussen FL100-150. Vrijdagavond op het koufront kans op opgelijnde CB's met toppen tot maximaal FL140. Ook op zaterdag verschillen in representatie van bewolking bij het front, EC oogt wederom te hoog met zijn basis. Andere modellen laten wel lage Sc/St zien hetgeen ons logischer lijkt.

Neerslag:
Perioden met regen, met name in het westen en noorden kans op forse accumulaties. KEPS geeft aanzienlijke kansen op > 20 mm tot en met zaterdagmiddag en ook kleine (gridpunt) kansen op > 50 mm. Vrij veel vocht in de kolom (PW rond 30 mm), vraag is ook in hoeverre de neerslag echt buiig van karakter is. Aandachtspunt is vrijdagavond het koufront boven het noordwesten, marginale CAPE, maar forse windschering (30-40 kn 0-3 km). In de radarsimulaties van alle Harmonie-runs signalen voor een LEWP-achtige structuur, al lijkt die in de laatste runs wel in betekenis te zijn afgenomen. Zaterdag neemt de frontale neerslag geleidelijk in activiteit af.

Zicht:
In neerslag matige, mogelijk even slechte, zichten.

Paraaf meteoroloog: aberson
Uitgifte: 11/10/2019 05.43 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007