Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

KNMI Guidance en weerkaartjes

01-10-2019 05:28 - KNMI - m.b.t. 01-10-2019 t/m 02-10-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 02 oktober 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden trekt vandaag over Nederland naar het oosten. Het bijbehorende warmtefront ligt actueel boven het noorden van het aandachtsgebied en bevinden we ons voor het overgrote deel in de warme sector. Het koufront passeert in de ochtend en daarachter bevindt zich een" valse warme sector". De back-bend occlusie volgt in de middag/avond samen met een scherpe frontale trog. Vanuit het noorden nadert een tweede frontaal systeem en dit loopt in op het eerder beschreven systeem. Het hierbij horende koufront passeert in de late dinsdagavond. Hierachter komt het aandachtsgebied in de polaire lucht terecht. In het zuidoosten blijft het eerste koufront dicht in de buurt liggen wegens golfvorming. Als het lagedrukgebied gepasseerd is trekt in de loop van de avond een scherpe frontale trog (met daarin ingebed een occlusie) zuidoostwaarts. in de nacht naar woensdag en woensdag ochtend trekt vanuit het noorden een rug van hogedruk over het land. Na rug-passage wordt de stroming noordwest, in deze stroming wordt een oude maar actieve occlusie meegevoerd die rond het middaguur onze noordkust bereikt.

Modelbeoordeling:
De passerende systemen lijken nu redelijk goed omschreven in de diverse modellen. Natuurlijk zijn er kleine verschillen in tijdstip, positie en intensiteit. De timing van het systeem van woensdag loopt nog enigszins uiteen in de modeluitvoer. Belangrijke aandachtspunten zijn de totale hoeveelheid neerslag, windstoten en onweer later vandaag en op de occlusie van woensdag.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Harmonie36 en 40 laten als enige 7 Bft zien in de kustdistricten, ten zuiden van het laag. Actueel nu langs de westkust ook 7 Bft in de waarnemingen. Overige districten 6 Bft. Woensdag komen beide Harmonies en EC met zware windstoten bij de buien, rond 75 km/u.

Bewolking:
Bij het warmte- en koufront stabiel gelaagde bewolking, met ook Sc/St. Tevens bij het koufront mogelijk een verscholen CB met toppen tot ca. FL200. Achter het koufront neemt de onstabiliteit toe, waarbij later in de middag en in de avond CB's tot FL300 voor kunnen komen. Bij de occlusie die woensdag op het programma staat, CB's tot FL250.

Neerslag:
De hoeveelheden berekende neerslag zijn tot en met woensdag 00 UTC aanzienlijk, op veel plaatsen valt 20-40 mm, in het midden op een enkele plak rond 40 mm. Criterium van 50 mm/24 uur voor een gele waarschuwing lijkt niet gehaald te worden, zeker niet in een SGG. Ten westen van het koufront dinsdag CAPE 400-700 J/kg, in de loop van de middag in het uiterste ZW 700-1000 J/kg. Schering is met 30-40 kn vrij hoog, dus multicel en mogelijk zelfs een enkele supercel is niet uit te sluiten. De kans op onweer is groot in de INDECS uitvoer voor het zuiden voor dinsdag 15-21 UTC, 70-90%. Onweer en hagel behoren dus zeker tot de mogelijkheden. Ook op de occlusie woensdag is onweer mogelijk.

Zicht:
Goed, in neerslag matig, mogelijk slecht.

Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 01/10/2019 05.28 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007