Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

22-09-2019 05:59 - KNMI - m.b.t. 22-09-2019 t/m 23-09-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 23 september 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hoog met centrum boven de Balkan beweegt langzaam verder OZO-waarts en heeft een rug richting Scandinavië. Een zuidoostelijke stroming voert vrij warme en droge lucht aan. Vanmiddag zien op enige hoogte van het zuidwesten uit al wat diffuse barocliene banden passeren. Rond 16 UTC bereikt een scherp NW-ZO georiënteerd koufront van het ana-type het uiterste zuidwesten van het land. Vervolgens trekt dit koufront komende avond en in de nacht naar maandag van zuidwest naar noordoost over het land, waarbij er op hoogte enige golfvorming optreedt. Maandag overdag blijft dit front boven Noordwest-Duitsland slepen en bevindt het front zich op hoogte nog lange tijd boven het noordoostelijke deel van ons land. Maandagmiddag en -avond volgt er nog een zwakke trog vanuit het zuidwesten.

Modelbeoordeling:
Vanmiddag berekent alleen Hirlam (te weinig verdamping) een duidelijk neerslagsignaal van het zuiden uit, dit honoreren we niet.Aandachtspunt zijn de buien van komende avond bij het koufront, vooral in het zuidwesten mogelijk met onweer en windstoten. HAP2 en HAP3 komen boven Zeeland zelfs lokaal even met zware windstoten.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Komende avond bij het koufront een kortstondige windtoename, die alle modellen laten zien. Heeft ook te maken met een stijgklap erop. Dan in het zuidwestelijk kustgebied een 6 Bft. Bij de buien in het koufront ook kans op windstoten. In combinatie met onweersbuien zou een code geel met name in het zuidwesten nodig kunnen zijn in een later stadium, maar het is nog zeer de vraag hoe actief het onweer zal zijn bij relatief lage CAPE en effectieve verticale windschering. Het gewicht van de neerslag (PW iets meer dan 40 mm in Harmonie) is voor de windstoten van belang, maar ook de achtergrondwind neemt vanwege de stijgklap op het koufront toe.

Bewolking:
Vandaag overdag van het zuiden uit toenemende middelbare bewolking voor het koufront uit, waarschijnlijk ook wat middelbare onstabiliteit (Ac met kans op Cb). In het noordoosten de hele dag nog zonnig, later alleen wat sluierbewolking. Bij het koufront een toenemende kans op St, ook St-vorming in de neerslagzone achter het grondfront. Komende avond bij het koufront ook ingebedde CB's, daarna neemt de kans op CB's af. Maandag overdag vooral bij de zwakke trog enkele TCu's, heel misschien een enkele CB met toppen tot maximaal FL160.

Neerslag:
Zie de modelbeoordeling. Vanmiddag van het zuiden uit een kleine kans op wat lichte regen uit middelbare bewolking, waarschijnlijk blijft het dan nog droog. Bij het koufront een neerslagband met daarin met name in het zuidwesten ingebedde buien en kans op onweer. De buien kunnen in het zuidwesten matig tot zwaar worden met een PW van iets boven de 40 mm. MUCAPE in het uiterste zuiden daarbij soms 500-1000 J/kg. Veel effectieve verticale windschering is er overigens niet: orde 10-20 knopen, maar deze staat in de onderste kilometers wel vrij loodrecht op een lijnvormige forcering: het koufront en mogelijk ook al de naderende hoogtetrog. Zie ook bij wind(stoten). De 700-hPa wind is orde 35 knopen op het koufront, dus de uursommen lijken binnen de perken te blijven: lokaal 10-20 mm volgens de Harmonies. De totale neerslagsommen bij het koufront kunnen door golfvorming op hoogte in een NW-ZO georiënteerde strook boven het midden van het land regionaal oplopen naar 15-25 mm.

Zicht:
Goede zichten. In frontale neerslag matig zicht, in een zwaardere bui slecht zicht. Komende nacht achter het koufront mogelijk wat nevelig.

Paraaf meteoroloog: haklande
Uitgifte: 22/09/2019 05.59 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007