Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes per 10:00lt

26-04-2019 10:00 - KNMI - m.b.t. 26-04-2019 t/m 27-04-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 27 april 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Aan de oostzijde van een grootschalige hoogtetrog (met de as momenteel van de Ierse Zee naar de Golf van Biskaje) is de stroming boven onze omgeving zuidelijk. Een golvende N-Z georiënteerde occlusie ligt actueel boven het (noord)oosten van het land en strekt zich uit richting Frankrijk. Een (zwakke) jet loopt hier parallel aan wat waarschijnlijk de golvende structuur verklaart. De occlusie verlaat in de loop van de ochtend het noordoosten. West van de occlusie voert een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan en krijgen we te maken met twee kortgolvige hoogtetroggen: de eerste trekt vandaag overdag opvullend noordoostwaarts over het land, de tweede volgt vanavond. Aan de grond is juist sprake van een zwakke rug, op nadering van een laag boven Ierland wordt de stroming in de loop van vrijdag van het zuidwesten uit cyclonaal en in de loop van de nacht naar zaterdag bereikt de bijbehorende occlusie het westen van het land. Zaterdagmiddag trekt deze occlusie naar Duitsland, gevolgd door een ingedraaide occlusie. Het laag zelf komt dan boven de zuidelijke Noordzee uit. Op hoogte trekt een trog zaterdag overdag van zuidwest naar noordoost over het land en koelt het op 500 hPa af naar -30°C.

Modelbeoordeling:
Vannacht zien we een St-signaal in de buurt van het front, dit zien we ook lokaal in de waarnemingen, maar Ha36 is erg overdreven. Het mistsignaal boven zee is een aandachtspunt, voorlopig gaan we uit van lokaal nevel in de rug en in de nabijheid van het front. Vandaag overdag is er een opvallend verschil tussen Ha36 enerzijds en de andere modellen anderzijds, hoewel Hirlam en EC naar Ha36 toe aan het trekken zijn qua buiensignaal. We gaan voorlopig uit van enkele geïsoleerde buien verspreid over het land. Daarbij kan vooral in het zuiden wel onweer optreden, zie de progtemps en de CAPE. Zaterdag is Hirlam nog steeds wat afwijkend wat de positie van het Noordzeelaag betreft, waardoor vooral in het zuiden meer wind berekend wordt. Langs de zuidwestkust wel kans op zware windstoten, maar waarschijnlijk komen die niet zo ver het land op als Hirlam berekent. De nieuwe Hirlamrun is alweer iets rustiger dan de oude.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Vanavond geleidelijk 6 Bft in de westelijke kustdistricten, zaterdag aan de zuidflank van het Noordzeelaag 7 Bft, waarschijnlijk geen 8 Bft.

Bewolking:
Bij de occlusie een frontaal pakket tot FL250-300, mogelijk nog met een enkele ingebedde CB. Bij de occlusie is St-bewolking mogelijk, waarschijnlijk niet op uitgebreide schaal. Vandaag overdag convectieve bewolking, CB-toppen tot ruim FL250 in het zuiden. Bij de occlusie van zaterdag een wolkenpakket tot FL180, zaterdag overdag weer (ingebedde) Cb's met toppen FL200-FL250.

Neerslag:
Bij de occlusie buiige regen. (MU)CAPE is marginaal, in de orde van 200-400 J/kg. Vrijdag is er meer energie voor handen, in de orde van 400-700 J/kg in het zuidwesten, maar zorgen de rug en droge mid-levels voor onderdrukking van buien; behalve in Ha36 waarin de droge laag ontbreekt. Er zullen waarschijnlijk wel enkele geïsoleerde buien ontstaan met vooral in het zuiden kans op onweer. Effectieve windschering 15-25 kn, single- of multicel. Bij de tweede hoogtetrog van vrijdagavond geeft ook Ha40 (naast Ha36) een buienkans en in mindere mate ook Hirlam. Bij de occlusie van zaterdag een combinatie van stratiforme en convectieve neerslag, er is dan een Cape van100-200 J/kg, overdag oplopend naar 200-400 J/kg. Ook dan is onweer niet uitgesloten, vooral landinwaarts. Met FZL's van 4000 voet is ook korrelhagel mogelijk.

Zicht:
Zichtverslechteringen a.g.v. neerslag, bij de occlusie en boven zee in de nabijheid van de rug ook lokaal nevel. Mistkans lijkt klein (HarmonEPS), aandachtspunt met deze hoge dauwpunten (ca. 10°C) i.c.m. weinig wind nabij de rug.

Paraaf meteoroloog: haklande
Uitgifte: 26/04/2019 05.59 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007