05/12/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

20-11-2024 06:10 | KNMI | m.b.t. 20-11-2024 t/m 21-11-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 21 november 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 20/11/2024 06.10 uur LT.

Synoptische situatie:

Een noordwestelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan, van oorsprong arctische lucht die boven de Noordzee getransformeerd is. De bovenlucht (T500) is daarbij aan het afkoelen naar -35 à -38°C. In deze noordwestelijke stroming passeren diverse troggen/vorticiteitsmaxima en kleinschalige laagjes met verhoogde buienactiviteit ons land. Een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan beweegt zuidoostwaarts en trekt donderdagmiddag over het midden van Frankrijk oostwaarts. Aan de noordflank van dit laag zien we net ten zuiden van ons land een zadelgebied ontstaan met tijdelijk iets hogere bovenluchttemperaturen. De buiigheid beperkt zich dan tijdelijk vooral tot het noorden, ook vanwege het schaduweffect van Engeland in de meer westelijke stroming aan de noordflank van dit zadelgebied.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de modellen in eerste instantie eenduidig. De trogachtige structuren zijn goed te volgen in de relatieve vorticiteit op 850 hPa en de IR progsat. Wel zien we in de nacht naar donderdag in Ha43 een laagje op de Noordzee veel meer uitdiepen dan in EC. Aangezien er waarschijnlijk CISK in het spel is moeten we Ha43 niet direct verwerpen en gaan we ervan uit dat het hydrostatische EC deze uitdieping wat onderschat. De neerslagsoort en indirect ook -intensiteit is een belangrijk aandachtspunt. Voor het westen het land gaat het meer om hagel en natte sneeuw, dieper landinwaarts vaker om natte sneeuw en sneeuw in een brede nachtperiode. NESO in Ha43 ziet er realistischer uit dan in EC. Vanwege de felheid van de winterse buien kan plaatselijk kortdurende gladheid optreden en is er een code geel uitgegeven. Ha43 geeft de neerslagpatronen vooral boven land beter weer dan EC, wat we vaak zien vanwege de parametrisatie van convectie in EC. De convectieve windstoten worden in Ha43 wat te scheutig berekend, maar sporadisch komen ze wel degelijk voor. Wat de grenslaag betreft is het signaal voor St aan dek tijdens en vooral ook na winterse neerslag overdreven in met name Ha43.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Tijdens felle winterse buien kan het ook heel plaatselijk tot dicht bij nul afkoelen, Harmonie geeft daar een indicatie voor. Verder koelt het tijdens de nachten vooral in het oosten regionaal af naar beneden het vriespunt in opklaringen. Aandachtspunten zijn dus zowel gladheid tijdens en na winterse buien als mogelijke gladheid door bevriezing. Het wegdekmodel kan hierin gevolgd worden.

Wind:
Seinen voor 6 tot 7 Bft. De 8 Bft die Harmonie laat zien is toch vooral gedreven door de convectieve component, maar zuid van het uitdiepende laagje in de nacht naar donderdag niet helemaal uitgesloten. Bij de buien vooral boven en vlak bij zee zware windstoten. In het westelijk kustgebied halen we het wintercriterium wel, in de nacht naar donderdag aan de zuidflank van het laagje mogelijk opnieuw in het noordelijk kustgebied maar dat is nu nog onzeker.

Bewolking:
Zuid-Limburg blijft van tijd tot tijd gevoelig voor St door stuw. Verder convectieve bewolking. Toppen van de Cb's tot ca. FL300. In het geval van winterse neerslag kan er gedurende buien ook tijdelijk ST bewolking gevormd worden, vooral landinwaarts is dit wel heel waarschijnlijk.

Neerslag:
Bij de buien onweer, korrelhagel en vooral landinwaarts ook natte sneeuw. In het oosten kan het in de ruime nachtperiode ook plaatselijk droge sneeuw zijn. Accumulatie op de weg alleen lokaal en tijdelijk, vooral afhankelijk van de neerslagintensiteit. Boven de Noordzee is de CAPE dan 1000-2000 J/kg, boven land ca. 500 J/kg. Er is niet veel windschering en dus zal het veelal gaan om single-cells.

Zicht:
In de polaire luchten buiten neerslag goede zichtcondities, alleen landinwaarts kans op wat nevel en dan met name in het zuidoosten. In winterse buien matig tot slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: haklande
Uitgifte: 20/11/2024 06.10 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade) | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten