05/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

12-09-2024 06:12 | KNMI | m.b.t. 12-09-2024 t/m 13-09-2024

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 13 september 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 12/09/2024 06.12 uur LT.

Synoptische situatie:

Onze omgeving bevindt zich diep in de polaire lucht. Een grootschalige hoogtetrog op 300 hPa, ligt boven de Noordzee en ons land. Vanmiddag snoert hierin een hoogtelaag af boven het noorden van ons land, dat vrijdag zuidoostwaarts richting Italië trekt. De as van de hoogtetrog op 300 hPa verlaat het oosten pas zaterdagochtend. Op 500 hPa zijn enkele kortgolvige troggen zichtbaar. De eerste trekt vannacht en vanochtend oostwaarts over ons land. De tweede, nu nog boven Schotland, trekt de komende dag langs de Engelse oostkust zuidwaarts. Ook onderin bevindt zich een trog boven onze omgeving, met aan de westflank ervan enkele zwakke occlusies boven de Noordzee. Deze trog lost geleidelijk op en de occlusies trekken in een noordwestelijke en later meer noordelijke stroming over onze omgeving.

Modelbeoordeling:

De aandacht gaat uit naar de buien in de diep polaire lucht, met zeewater van ruim 19°C voor de deur. Op 500 hPa zijn de temperaturen gedaald naar -29°C. Mede geholpen door kustconvergentie vanaf de noordkust van East Anglia, kan dat vooral in de kustprovincies regionaal voor aanhoudende buien en lokaal grote neerslagsommen zorgen, met wateroverlast tot gevolg. Harmonie is hierbij leidend, EC is niet sterk als het om convectieve neerslaghoeveelheden met subtiele processen als kustconvergentie. De modellen hebben de extreme neerslaghoeveelheden wel duidelijk afgebouwd, met het maximum meer boven zee, terwijl dat eerder nog boven land was. Voorkeursgebied voor de meeste neerslag is het westelijke deel van Zeeland en de Zuid-Hollandse kust, met de omgeving van de Maasvlakte als hotspot. Voor de komende 24 uur zijn de kansen op meer dan 50 mm in deze regio actueel nog maar 20% (PASCAL). Het blijft voorlopig nowcasten, want de stroming is afgenomen en de bovenlucht blijft voorlopig nog koud. Code geel lijkt voorlopig de situatie goed te beschrijven. Verder is de grenslaag ook een aandachtspunt. In de trog en ook bij de occlusierestanten kunnen boven land in het oosten St en nevel of mist(banken) voorkomen in de nacht en ochtend. Harmonie is hier nogal springerig in, het EPS van Harmonie is beter aan te houden, samen met de TAFG.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vrij koel met maxima van ca. 16°C, tijdens buien beduidend koeler. Minimumtemperaturen in het oosten plaatselijk iets onder de 5°C.

Wind:
Bij zwaardere buien vooral boven en aan zee uitschieters tot ca. 60 km/uur.

Bewolking:
CB-toppen FL250-300, achter de occlusie worden het vrijdag meer TCu's/CB's met toppen FL100. In de nacht en ochtend in het oosten plaatselijk vorming van turbulentie-St, die overdag weer optrekt.

Neerslag:
Veel buien met vooral boven en dicht bij zee plaatselijk onweer en ook hagel tot ong. 1 cm (FZL rond FL050). Overdag komen de wat actievere buien iets meer landinwaarts. Verticale windschering is 5-15 kn, dus single/pulse cells en multicells. Etmaalsommen donderdag in het hele westelijke kustgebied veelal een mm of 20, met vooral in het westen van Zeeland en langs de Zuid-Hollandse kust ca. 30 mm en lokale uitschieters iets boven de 50 mm.

Zicht:
Goed zicht, in neerslag matig tot slecht zicht. In de nacht en (vroege) ochtend in het oosten lokaal nevel en mist(banken).

Paraaf meteoroloog: haklande
Uitgifte: 12/09/2024 06.12 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten