20/07/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Code oranje voor onweersbuien op 9 juli 2024

10-07-2024 12:00 | KNMI | m.b.t. 10-07-2024

Waarschuwing voor onweersbuien met windstoten, hagel en veel neerslag

Weersituatie

Op 9 juli trok een lagedrukgebied over de Ierse Zee noordoostwaarts richting het noorden van Engeland (figuur 1). Het bijbehorende warmtefront passeerde het land in de nacht en ochtend van 9 juli waarachter in een zuidoostelijke stroming warme en steeds vochtigere lucht werd aangevoerd. In Noord-Brabant en Limburg werd het tropisch warm, met temperaturen boven 30,0°C, in de rest van het land lagen de maximumtemperaturen rond de 27 à 28 graden, aan de kust iets lager. Aan het einde van de middag en in de avond bereikte het koufront het zuidwesten en trok over het land naar het noordoosten. Op dit koufront, en daar vooruit, waar de koude en warme lucht met elkaar in botsing kwamen, ontstonden op grote schaal onweersbuien.  

Er waren meldingen van schade en overlast, vooral omgevallen bomen en wateroverlast bij tunnels en viaducten. In het Noord-Brabantse Drunen was een blikseminslag waarschijnlijk de oorzaak van een brand bij een witlofkwekerij. Op Schiphol werden vluchten geannuleerd en de NS schrapte de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal en Breda. De schade was groter over de grens in Vlaanderen, waar een toren van een kerk afwaaide en meerdere hoogspanningsmasten omvielen. (Bron:NOS) 
 
Op 8 juli om 4:57 uur waarschuwde het KNMI met een code geel voor kans op overlast door zware onweersbuien op dinsdagavond. 

Op 9 juli om 9:37 uur gaf het KNMI code oranje uit voor het hele land.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Open artikelSluiten