01/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

17-04-2024 10:47 | KNMI | m.b.t. 17-04-2024 t/m 18-04-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 18 april 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 08 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 17/04/2024 10.47 uur LT.

Synoptische situatie:

Op de oostflank van een hogedrukgebied dat ten westen van Ierland ligt voert een noord- tot noordweststroming in onze omgeving maritiem polaire lucht aan. Een kleinschalig laag (zowel aan de grond als op hoogte) boven de Noordzee trekt verder zuidwaarts en vult langzaam op. Er vooruit is een trog aanwezig die de komende uren over ons land trekt. Het hoogtelaag is gevuld met koude lucht (T500 rond -35°C) en deze passeert vanavond ons land. Komende nacht loopt een trekrug zuidwaarts over ons land, waarna de stroming meer noordwestelijk wordt. Aan het einde van donderdagavond bereikt een occluderend systeem het noordwesten van het land en deze trekt in de nacht naar vrijdag verder over ons land.

Modelbeoordeling:

Geen grote verschillen tussen de modellen. Allen geven vandaag veel buien. CAPE-waardes 700-1000 J/kg. Relatief weinig effectieve schering (15 kn of minder). Toppen kouder dan -40C en vrij koude lucht met FZL 2000-3000 vt. Singelcells, ook enkele multicells, nabij trog geclusterd. Kans op onweer en korrelhagel. Voor de lage bewolking houden we de Harmonies aan, vooral in het zuidoosten is woensdagavond en in de nacht naar donderdag gevoelig voor St door stuw. In de nacht naar vrijdag ook ST-kansen bij binnenkomend frontaal systeem. Harmonies lijken dit beter weer te even dan EC.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Komende nacht zou een enkel punt landinwaarts net onder het vriespunt kunnen komen. Vorst aan de grond zal op meerdere plekken voorkomen.

Wind:
Boven de zuidelijke Noordzee geven de Harmonies af en toe een kleinschalige 6 Bft. Dit is grotendeels een convectief signaal en het lijkt er dan ook op dat we een uurgemiddelde 6 Bft niet gaan halen. Bij de zwaardere buien kans op windstoten van 25-30 kn, boven zee lokaal tot 35 kn. Aan de noordwestflank van het laagje boven Doggersbank eerst nog kans op 7 Bft. Donderdagavond en in de nacht naar vrijdag bij het occluderende systeem weer 6, later mogelijk 7 Bft in het noordwesten van de FIR.

Bewolking:
Convectieve bewolking. CB-toppen van de zwaardere buien woensdag overdag tot ca. FL250. Ook in de PVA-zone van het hoogtelaag (van oorsprong zitten hier misschien nog wat occlusie-restanten) kan de wolkenbasis wat lager worden, met name in de nacht naar donderdag boven het zuidoosten. Daar dan mogelijk enige St agv stuw. Donderdag overdag vorming van Cu, mogelijk wat uitspreidend onder de subsidentieinversie. Zeer lokaal is een TCu mogelijk.

Neerslag:
Buien, soms ook met onweer en kleine hagel. Komende nacht meest droog, morgen overdag is een enkel TCu-buitje mogelijk. Modellen geven een signaal. Donderdagavond bij het occluderend systeem stratiforme regen.

Zicht:
Goed, in neerslag matig, mogelijk slecht. In de nacht naar donderdag vooral in het zuidoosten kans op wat nevel.

Paraaf meteoroloog: nolet
Uitgifte: 17/04/2024 10.47 uur LT.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten