16/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

30-03-2024 05:37 | KNMI | m.b.t. 30-03-2024 t/m 31-03-2024

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 31 maart 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 30/03/2024 05.37 uur LT.

Synoptische situatie:

De stroming is zuidzuidwestelijk onder invloed van een lagedrukgebied bij de Britse Eilanden. Zaterdagmiddag trekt een vlak lagedrukgebied over Nederland noordwaarts. Het warmtefront ligt boven Nederland en is herkenbaar aan een convergentiezone/windsprong en grenslaagbewolking. Het trekt zaterdagmiddag- en avond als koufront weer oostwaarts. Zondag bevinden we ons in een zadelgebied dat langzaam noordoostwaarts trekt. Op nadering van een frontale vore (warmtefront) vanuit het zuiden wordt de stroming oostelijk. De vore met het front trekt in de nacht naar maandag over Nederland noordwaarts.

Modelbeoordeling:

Er is onzekerheid over de baan en in mindere mate de timing van het laag van zaterdag. In de EC18 en daarop gebaseerde Harmonie uitvoer trekt het laag weer wat westelijker dan in de uitvoer van vorige runs. Dit heeft grote gevolgen voor het weerbeeld en de temperatuur en het blijft een onzekerheid. In de EC uitvoer is de convectie bij het laag zaterdagmiddag beter ontwikkeld dan in de Harmonie uitvoer. Dit komt doordat het in de EC uitvoer warmer wordt, vooral omdat er minder bewolking is dan in de Harmonie uitvoer, iets wat vaak voorkomt in de EC uitvoer. In de nacht naar zondag ontstaat in het zadelgebied in de diverse Harmonie uitvoer boven de Noordzee op grote schaal mist. Dit lijkt te grootschalig in de diverse Harmonie uitvoer, het patroon in de EC uitvoer en daarna de Harmonie43 uitvoer lijkt realistisch. Stralingsmist boven land in opklaringen is realistisch.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Temperatuurverwachting is zaterdag onzeker, de grens tussen de warmte in het oosten en koelte in het westen schuift nogal in de uitvoer, deze grens ligt nu weer wat westelijker. In het westen op veel plaatsen waarschijnlijk niet warmer dan 9 graden, langs de oostgrens kan het 18 graden worden.

Wind:
Aan de warme kant van het lagedrukgebied zaterdag nogal sterke uitschieters, in alle uitvoer tot rond 30 kn. Deze uitschieters zijn niet direct gekoppeld aan natte convectie, maar kennelijk ook het gevolg van uitwisseling in de grenslaag. Zoals het er nu naar uitziet komen ze net wel in het uiterste oosten van Nederland, maar ook dit blijft een onzekerheid. Bij de buien aan de noordkant van de frontale vore in de Harmonie uitvoer uitschieters tot ongeveer 30 kn, het hangt er nogal van af of de convectie van de grond komt.

Bewolking:
Bij het warmtefront van zaterdagnacht bij het grondfront een band met stratus in de Hap1 en Harmonie43 uitvoer. Dit wat waarschijnlijker geworden. Uiteraard is de exacte locatie vrij onzeker. In de nacht naar zondag in het noorden stratus. Het noordelijk kustgebied blijft ook overdag gevoelig voor stratus. Bij eventuele buien zaterdagmiddag CB tot FL350. Zondagmiddag/avond toppen tot FL150-200.

Neerslag:
Bij het warmtefront stratiforme neerslag, aan de koude kant ook enige inzaaiing. Zaterdagmiddag in het oosten ongeveer 500 J/kg CAPE, effectieve schering 30-40 kn, dus goede organisatie. Zondagmiddag/avond vergelijkbare CAPE, schering dan 15-20 kn.

Zicht:
In de nacht naar zondag in opklaringen mist(banken), lost overdag vrij snel op. Grote mistgebieden boven de Noordzee lijken niet realistisch, wel lokaal mist, vooral bij en ten N van 54°

Paraaf meteoroloog: Huiskamp
Uitgifte: 30/03/2024 05.37 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten