25/02/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

23-01-2024 05:49 | KNMI | m.b.t. 23-01-2024 t/m 24-01-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 24 januari 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 23/01/2024 05.49 uur LT.

Synoptische situatie:

De stroming is westelijk. We verkeren in maritiem polaire lucht. Dinsdag overdag trekt een rug van het westen uit over Nederland. Het lagedrukgebied Jocelyn trekt in de nacht naar woensdag over de Noorse Zee oostwaarts. Het goed herkenbare frontensysteem trekt dinsdagavond (warmtefront) en in de nacht naar woensdag (koufront) over Nederland. Daarna komen we weer in maritiem polaire lucht. De stroming wordt geleidelijk noordwestelijk.

Modelbeoordeling:

Dinsdag in de warme sector in de Hap1 en Har43 uitvoer vooral boven zee uitgebreide stratus met een basis tot aan de grond. Boven het koude kustwater en vooral aan de lijzijde van het IJsselmeer (2 °C) is dat realistisch. Boven land niet lager dan ongeveer 200 vt. Het uitgebreide windveld van Jocelyn zit consistent en realistisch in de diverse uitvoer, met de gebruikelijke kenmerken (te hoge uitschieters in de Harmonie uitvoer, te lage gemiddelde windsnelheid in de EC uitvoer).

Aandachtspunten

Temperatuur:
Actueel is de temperatuur op de meeste plaatsen wat hoger dan in de uitvoer. Tmax valt woensdag in de nacht.

Wind:
Uitvoer is bruikbaar voor de gemiddelde wind. De uitvoer van de opeenvolgende runs is zeer consistent. In de nacht naar woensdag een gele waarschuwing voor windstoten, in het noordelijk kustgebied ook nog overdag. De uitschieters zitten aan de onderkant van het criterium voor geel.

Bewolking:
Voorafgaand aan het warmtefront bevindt zich nog een oude structuur met lagere bewolking, blijft boven 1000 vt. In de warme sector op uitgebreide schaal stratus. Zie verder modelbeoordeling.

Neerslag:
Uitvoer is realistisch. Het koufront stelt weinig voor, ondiepe convectie tot ongeveer 9000 vt.

Zicht:
Buiten neerslag meestal goed zicht. In de warme sector dinsdag boven koud water kans op mist.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp
Uitgifte: 23/01/2024 05.49 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten