02/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

20-12-2023 17:16 | KNMI | m.b.t. 20-12-2023 t/m 21-12-2023

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 21 december 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 20/12/2023 17.16 uur LT.

Synoptische situatie:

Aan de noordoostflank van een omvangrijk hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en lagedrukgebieden boven Noord-Europa, staat er in onze omgeving een in kracht toenemende west- tot noordweststroming. Een warmtefrontafloper (behorende bij stormdepressie Pia) trekt vanavond over het noorden van de FIR zuidoostwaarts. Stormdepressie Pia trekt vervolgens uitdiepend naar het zuiden van Zweden. Bijbehorend koufront passeert donderdagochtend en middag, het front lijkt een split-level karakter te hebben. Erachter een sterk windveld en veel buien, het meest actief in het noord(oost)en vanwege de nabijheid van een hoogtetrog ten oosten van de FIR en de linkeruitgang van de jet. In de nacht naar vrijdag trekt een flauwe trog over de Duitse Bocht zuidoostwaarts.

Modelbeoordeling:

Modellen komen op synoptische schaal en op detailniveau goed overeen en zijn bruikbaar. Actueel (17 UTC) zie we al de eerste stratus in het noordwesten, behorend bij de warmtefrontafloper. Dit is iets eerder en iets lager dan de Harmoniemodellen laten zien, zoals gebruikelijk berekent EC sowieso een te hoge wolkenbasis. Verder is de wind het belangrijkste aandachtspunt. Voor het windveld van donderdag in de loop van de dag staat code geel uit. We hebben te maken met een (west)noordwestelijke stroming, een sterke jet met bij buien kans op uitwisseling met wind op hoogte. Het zwaartepunt ligt boven de noordoostelijke Duitse Bocht / Vissersbank en het westen van Denemarken. Kwantitatief moeten we opmerken dat de Harmonies de afgelopen ochtend te fors waren met de (convectieve) uitschieters, EC was wat dat betreft beter. Het EC00 EPS berekent voor de noordkust gridpuntkansen van minder dan 10% op 120+ km/uur en minder dan 50% op 100+ km/uur. Donderdag hebben we echter wel met wat forsere buien te maken, dus dan zal de realiteit waarschijnlijk ergens tussen de Harmonies en EC uitkomen. De Harmonies (vooral HAP1) komen op enkele plaatsen met ca. 120 km/uur langs de noordkust, maar we weten dat dit waarschijnlijk wat te fors aangezet zal zijn. Zeer lokaal zal bij een fellere bui een stukje landinwaarts wel 100+ km/uur gehaald worden en langs de (noord)kust misschien een keertje 110-120 km/uur. We noemen voorlopig 110 km/uur als hoogste waarde. Vooralsnog is de situatie onvoldoende voor een hogere waarschuwing dan code geel.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Vanavond seinen voor 6 tot 7 Bft in de kustdistricten, later vannacht in het noordelijk deel van de FIR weer toenemend naar 8 Bft, overdag ook in de overige kustdistricten op nadering van het koufront. De kans op 9 Bft lijkt voornamelijk te koppelen aan convectie en wordt genoemd voor Texel en Rottum. Donderdag overdag van het noorden uit overal zware windstoten (75-90 km/uur) en vooral boven zee en aan de kust zijn dan ook zeer zware windstoten mogelijk (100-110 km/uur, mogelijk iets meer). De piek van de wind ligt boven land waarschijnlijk in de tweede helft van donderdagmiddag en de eerste helft van donderdagavond. Boven de Duitse Bocht lijkt er in de nacht naar vrijdag bij de flauwe trog een tweede (iets lagere) windpiek te komen.

Bewolking:
Vanavond a.g.v. de warmtefrontafloper veel gelaagde frontale bewolking met actueel in het noorden, maar later vooral landinwaarts ook stratus. Vannacht wordt de bewolking in de warme sector tijdelijk minder massief, in de ochtend op nadering van het koufront weer dikker wordende frontale bewolking. Achter het koufront CB's met toppen rond FL200 in het (noord)oosten (met daar kans op een enkele klap onweer/korrelhagel) en tot ca. FL100 in Zeeland.

Neerslag:
Vanavond op de warmtefrontafloper perioden met stratiforme neerslag. Vannacht vooral in het oosten regen, elders veelal motregen. Nabij het koufront weer intensiever regenval. Achter het koufront in de loop van donderdagmiddag talrijke buien, deels geclusterd. In het (noord)oosten ook met korrelhagel en een kans op onweer.

Zicht:
In neerslag matige tot slechte zichtcondities, vannacht vooral in het oosten.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 20/12/2023 17.16 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten