02/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

19-12-2023 21:49 | KNMI | m.b.t. 19-12-2023 t/m 20-12-2023

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 20 december 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 19/12/2023 21.49 uur LT.

Synoptische situatie:

Aan de noordoostflank van een omvangrijk hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en lagedrukgebieden boven Noord-Europa, staat er in onze omgeving een in kracht toenemende westelijke stroming. Een golvend koufront ligt actueel (17 UTC) boven het zuidoosten en trekt langzaam zuidwaarts, om pas in de loop van de avond het land te verlaten. Een tweede koufront heeft inmiddels het noordwestelijk kustgebied bereikt en loopt op het eerste koufront in. Achter dit tweede koufront stroomt er drogere en minder zachte maritiem polaire lucht binnen. Een volgende storing, van oorsprong een Cold Air Development (CAD), bereikt in de loop van de nacht het noordwesten van de FIR en morgenochtend ook het land. In de bovenlucht wordt deze storing kort gevolgd door een trog, met de koudste bovenluchten boven het noordoosten van de FIR. Morgenavond bereikt een warmtefront(afloper) het westen van het land, deze loopt in de avond en nacht oostwaarts over het aandachtsgebied, waarna we geleidelijk weer in zachtere en vochtigere lucht terecht komen. Het bijbehorende diffuse koufront bereikt donderdagmiddag het noorden, met daarbij een sterk toenemende gradient.

Modelbeoordeling:

Modellen komen op synoptische schaal en op detailniveau goed overeen en zijn bruikbaar. Zoals gebruikelijk onderschat EC de wolkencondities bij de fronten. Verder is de wind het belangrijkste aandachtspunt; allereerst de zware windstoten bij convectie nabij de CAD. UPDATE: de meeste recente runs zijn wat forser en de gele criteria (>75 km/uur landinwaarts, >90 km/uur aan de kust) worden waarschijnlijk net gehaald in het noorden morgenochtend, hiervoor staat nu (ook) een code geel uit. Voor het windveld van donderdag(middag) is dat zeker het geval en inmiddels hebben we ook de windinformatie uit de Harmonies tot 12 UTC op donderdag. Hoewel het twijfelachtig is of de piek al om 12 UTC is bereikt, lijkt de wind in de kustgebieden daarna niet veel verder meer toe te nemen. De KEPS-uitvoer laat komt dan met maximaal 10-20% kans op >100 km/uur landinwaarts en (nog) met 0% kans op windstoten van meer dan 120 km/uur aan de kust. Vooralsnog (tot aan donderdag 12 UTC) lijken de code oranje criteria dan ook niet bereikt te zullen gaan worden. Er staat al wel een code geel uit. UPDATE: de verantwoordelijke stormdepressie is door de Denen tot Pia gedoopt en volgens Europese afspraken nemen we deze over.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Geleidelijk toenemend 6-7 Bft, de 8 Bft nabij de CAD in de modellen zijn voornamelijk te koppelen aan convectie, maar is ook puur op luchtdrukgradiënt mogelijk. Daarvoor zijn seinen (buitengaats) uitgegeven. Daarna afnemend tot 6 Bft en weer toenemend naar in elk geval 8 Bft donderdag overdag op nadering van het koufront. De kleinschalige 9 Bft lijkt weer voornamelijk te koppelen aan convectie. Daarbij is de kans op zware windstoten groot (75-100 km/uur) en boven zee en boven zee en aan de kust zijn dan ook zeer zware windstoten mogelijk (100-110 km/uur).

Bewolking:
Tot de fronten zijn gepasseerd gelaagde stratiforme bewolking. Bij het tweede koufront is ook een enkele TCu mogelijk met toppen tot 8000 vt. Achter het tweede koufront ondiepe convectieve bewolking, met een geleidelijk toenemende kans op TCu's en later Cb's met toppen van FL100-150. Nabij de hoogtetrog gaan de toppen naar FL200-250. Na passage van de hoogtetrog enkele Cb's met toppen dalend naar FL100-150. Op nadering van de warmtefrontafloper TCu met toppen ca. FL100, waarbij de profielen geleidelijk stabiel/neutraal worden met een toenemende kans op St. Tot aan het koufront van donderdagmiddag vervolgens weer een dik stratiform pakket met grenslaagbewolking.

Neerslag:
Bij de koufronten regen, bij het tweede koufront mogelijk wat buiig van karakter. Uiteindelijk valt er zo'n 10-25 mm, het meest in het noordwesten. Achter het tweede koufront vooral in het noordoosten van de FIR buien, nabij de hoogtetrog meer geclusterd en met kans op korrelhagel en onweer. MuCape ca. 500 J/Kg. Achter de hoogtetrog enkele geïsoleerde buien, waarbij de onweerskans sterk afneemt. Op nadering van de warmtefrontafloper activatie vanwege inzaaiing, de neerslag wordt geleidelijk wel steeds meer stratiform van karakter. Tot aan het koufront blijft het donderdag regenen. Tot en met donderdagochtend komt er daardoor nog zo'n 5-15 mm bij, het meest in het oosten.

Zicht:
In de warme sector nog matig tot slecht, na koufrontpassage in de polaire lucht uitstekende zichtcondities. Morgen in buien en later in (mot)regen weer matig tot slecht, vooral in het oosten.

Paraaf meteoroloog: wijs
Uitgifte: 19/12/2023 21.49 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten