26/09/2023 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

17-09-2023 11:51 | KNMI | m.b.t. 17-09-2023 t/m 18-09-2023

Valid: 2023-09-17 11:51:59 - 2023-09-18 24:00:00
Issued: 17-09-2023, forecaster: haklande

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied nabij Portugal vult vandaag geleidelijk op. Een bijbehorende vore boven Noord-Brabant trekt langzaam noordwaarts en komt vanavond noordwest van de Wadden te liggen. Een hoogtetrog loopt min of meer mee met deze vore. De stroming in de onderste niveaus is (noord)oostelijk, na passage van de vore zuidelijk. Er wordt vochtige lucht aangevoerd. In de nacht van zondag op maandag bereikt een volgende vore het zuidwesten van onze FIR. Deze trekt noordoostwaarts over het land en verlaat het noordoosten later maandagochtend. Een diffuus koufront bereikt maandagochtend het westen en verlaat het noordoosten aan het begin van de middag. In de namiddag en avond volgen van het westen uit een tweetal occlusies op nadering van een grootschalige hoogtetrog.

Modelbeoordeling:

De vore is gevuld met zeer vochtige lucht. De vertaling naar nevel en St verloopt niet helemaal eenduidig in de modellen en de vochtvelden in de onderste niveaus blijven een goede indicatie hiervoor. HAP1 zit qua wolkenbasis behoorlijk dicht bij de actualiteit. Vannacht oogt de mistkans in HAP1 ook realistisch. Daarna gaat de aandacht uit naar de buien op de volgende vore, in de nacht van zondag op maandag en maandagochtend. In hoeverre het hele land met de buien te maken krijgt is nog de vraag. Het zwaartepunt lijkt te zijn weggelegd voor het zeegebied en de kustregio's (met name Zeeland). En tegen maandagochtend mogelijk ook Limburg (linkeruitgang jetstreak). Wel van belang ivm de berekende neerslagintensiteiten en windstoten.

Wind(stoten):

Bij de vore die in de nacht naar maandag passeert worden windstoten berekend wegens de organisatiegraad van de buien. Dan zijn windstoten van ca. 30-40 kn mogelijk, het zwaartepunt ligt daarbij boven zee, mogelijk krijgt ook het zuidwesten daarmee te maken. Verder landinwaarts neemt de kans op deze zware windstoten af wegens de stabilisatie onderin. Wel een situatie om in de gaten te houden. Vervolgens zijn ook maandagavond bij de occlusie buien mogelijk met windstoten, ook dan in de categorie 30-40 kn (redelijk wat wind in het verticale profiel wat doorgemengd kan worden naar het aardoppervlak).

Bewolking:

Bij de vore stratus, nauwelijks dagelijkse gang. Aan de voorzijde van de hoogtetrog ook nog kans op een ingebedde CB met toppen tot FL200-FL250, veel CAPE is er niet. In het zuiden, zuidoosten en uiterste oosten breekt de bewolking vanmiddag. Boven het noordelijk FIR-gebied ook nog wat (advectieve) Sc, lokaal St (nabijheid frontale zone). Nabij de vore van komende nacht toppen tot FL250-300, zeer lokaal tot FL400. Ook bij de occlusies Cb's met toppen tot ca. FL300.

Zicht:

Bij de vore boven land nevel. Vannacht kan er in het noorden en oosten regionaal mist ontstaan. Verder in neerslag matig tot slecht zicht.

Neerslag:

Aan de voorzijde van de hoogtetrog buiige regen, dichter bij de vore ook motregen. Bij een ingebedde bui lage organisatiegraad, single cells. In de nacht naar maandag stevigere buien (zie ook modelbeoordeling), de kans daarop lijkt vooralsnog het grootst boven het zeegebied en in het (zuid)westen. Al lopen de modellen nog wel uiteen. CAPE is dan 700-1000 J/kg, boven het oosten van het land wat lager. Effectieve schering (1-6 km) ligt rond 20-25 knopen. Daarmee is de organisatiegraad dus duidelijk hoger dan vandaag; overwegend multicells. Hiermee is ook de kans op kleine hagel aanwezig en kan de neerslag weer intensief zijn. Bij de daaropvolgende occlusies wederom buien met een redelijke organisatiegraad (CAPE waarden ca. 400-800 J/kg, schering ca. 30 kn).

Temperatuur:

Vanmiddag in Zuid-Limburg nog 25°C, in het noordwesten en noorden nog geen 20°C.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten