20/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

16-09-2023 12:08 | KNMI | m.b.t. 16-09-2023 t/m 17-09-2023

Valid: 2023-09-16 12:08:22 - 2023-09-17 24:00:00
Issued: 16-09-2023, forecaster: haklande

Synoptische situatie:

Onze omgeving bevindt zich tussen een hoog boven de Baltische Staten en een lagedrukgebied dat nagenoeg stationair net ten noordwesten van Portugal ligt. Ten gevolge van deze positie is de stroming oostelijk en voert warme, en geleidelijk ook vochtigere lucht aan. Een thermische vore vormt zich deze middag boven België en het zuiden van ons land en trekt vervolgens zondag noordwaarts over het land. Later zondagmiddag verlaat de vore het noorden van het land. Zuid hiervan wordt de stroming zuidelijk. Een hoogtetrog trekt komende nacht en zondagochtend eveneens noordwaarts over het land, deze trog bevindt zich nu nog boven het midden van Frankrijk. Noord van de FIR bevindt zich nog een oude frontale zone die later op zaterdag en in de nacht naar zondag het FIR gebied tijdelijk bereikt.

Modelbeoordeling:

Vanaf de tweede helft van de middag neemt de kans op enkele (onweers)buien in het zuiden toe. De modellen zijn hierover wel behoorlijk eensgezind. Een en ander is gekoppeld aan de vore die zich vandaag ontwikkelt in combinatie met de naderende hoogtetrog. Deze hoogtetrog heeft gisteravond ook buien in het zuiden van Frankrijk getriggerd waarvan de restanten nu langzaam noordwaarts over Noordoost-Frankrijk trekken. Zondag beweegt de zone met buien/buiige regen noordwaarts over het land, mogelijk in de middag in het uiterste noorden op dagelijkse gang, mits er opklaringen zijn, nog enigszins activerend (indicatie EC). De vore lijkt in EC en ook in de nieuwe HA40 wat sneller noordwaarts te lopen op zondag dan de voorgaande runs. We gaan nu qua timing uit van HA40. Zie voor verdere beoordeling de items hieronder.

Wind(stoten):

Noemenswaardige windstoten worden niet zozeer berekend op de ontwikkelende buien. Dit heeft te maken met een combinatie van de relatief vochtige lucht in het zuiden, weinig wind in het profiel en een langzame stabilisatie onderin (dagelijkse gang). Windstoten hooguit ca. 20 kn.

Bewolking:

Later in de middag in het uiterste zuiden toenemende bewolking (Ac) en in het zuiden bij de vore enkele Cb's met een basis op 6000 vt, toppen ca. FL250, mogelijk doorschietend naar FL300-350. Ook zondag bij de vore buien/buiige regen. Tevens bij de vore stratus waarbij de basis later in de ochtend en in de middag stijgt naar St/Sc niveau. In het zuiden breekt de bewolking in de middag. Boven het noordelijk FIR-gebied later vandaag en in de nacht naar zondag nog Sc, lokaal St (nabijheid frontale zone).

Zicht:

Komende nacht en morgenochtend regionaal nevel, in opklaringsgebieden (en die zullen er niet veel zijn) mogelijk een enkele mistbank. In neerslag matig, en zeker in het zuiden in een intensievere bui mogelijk ook slecht zicht.

Neerslag:

Later vanmiddag en vanavond enkele buien die het land vanuit het zuiden bereiken. Vooral in het zuidoosten is onweer mogelijk. MUCAPE waarden in EC ca. 1000 J/kg, noordelijker lager, schering is ca. 10 kn. Lage organisatiegraad, single cells. PW waardes zijn hoog (ca. 40 mm), dus neerslag kan lokaal wel even intensief zijn. Door de Harmonies wordt boven land nergens een uursom boven de 20 mm berekend de komende 48 uur. Hagel is ook niet zo waarschijnlijk en windstoten dus evenmin. Voorlopig onvoldoende voor code geel voor onweer, daarop neemt de kans in de nacht naar maandag wel toe.

Temperatuur:

Vandaag in het midden en zuiden op meerdere plaatsen zomers warm. Komende nacht vanwege de bewolking minder afkoeling dan de afgelopen nacht. Zondag mogelijk in het zuidoosten nog zomers.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten