26/09/2023 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

11-09-2023 12:13 | KNMI | m.b.t. 11-09-2023 t/m 12-09-2023

Valid: 2023-09-11 12:13:34 - 2023-09-12 24:00:00
Issued: 11-09-2023, forecaster: haklande

Synoptische situatie:

De grootschalige stroming is zuidwestelijk. Aan de grond staat een westelijke stroming. We verkeren in maritiem tropische lucht. Een (nog) inactief koufront boven het oosten verlaat vanmiddag tijdelijk het land maar komt vanmiddag en vanavond als een frontale golf vanuit Frankrijk en België boven de zuidoostelijke helft van het land te liggen. Bij en aan de warme kant van dit front is de opbouw potentieel onstabiel met een waterinhoud van 35 tot ruim 40 mm. Een volgende frontale golf volgt dinsdagmiddag en -avond, waarna het front in de nacht naar woensdag ons land verlaat. Een back-bent occlusie (ongeveer theta-w 850 hPa 14-15 °C) trekt dan over de Noordzee zuidoostwaarts, gevolgd door een tweede occlusie. Hierachter wordt de stroming noordelijk en komen we in de loop van woensdag in de polaire lucht terecht.

Modelbeoordeling:

De St, nevel en mist boven de Noordzee wordt door alle modellen onderschat. Nowcasten wat dat betreft, de relatieve luchtvochtigheid in de onderste modelniveaus is daarbij indicatief. Belangrijkste aandachtspunt is de periodieke convectie tot en met de nacht naar woensdag aan de warme kant van en op het golvende front, in het zuidoostelijke deel van ons land. Intensiteiten van 30 mm/u zijn mogelijk, komende nacht maar zeker ook dinsdagmiddag en -avond. Wat de buien vanaf dinsdagmiddag betreft, is de locatie nog onzeker. Meerdere berekeningen laten de zwaarste buien dan boven Duitsland zien, dus we wachten nog even op wat meer bevestiging voor een code geel. De operationele HA40 run is het meest extreem van het KEPS en berekent dinsdag later op de dag zelfs meer dan 100 mm in 6 uur net zuidoost van Limburg. De andere leden en modellen zijn duidelijk minder extreem, maar het is een signaal dat we deze situatie goed moeten volgen.

Wind(stoten):

Convectieve uitschieters in de nacht naar dinsdag tot rond 35 kn in het (zuid)oosten. Convectie komt niet vanaf de grond, dus zware windstoten zijn niet waarschijnlijk, let op of de convectie alsnog niet zodanig georganiseerd raakt dat het wel vanaf de grond kan komen. Bij de buien dinsdagavond zien we alleen boven Duitsland nog een kans op (zware) windstoten, misschien dat dit het zuiden van Limburg nog zal aandoen. Verder dinsdagavond achter de backbent-occlusie enige tijd NNO 6-7 Bft en een kleine kans op zware windstoten.

Bewolking:

St boven zee en op de kust, zie modelbeoordeling. Bij de frontale golf Cb's met toppen FL350-FL400, basis rond 7000 vt. Dinsdagmiddag en -avond ligt basis met 2000-4000 vt een stuk lager. Toppen dan FL380-FL400. Bij de back-bent occlusie een toenemend signaal voor stratus. Ook na buien in de nacht naar dinsdag is stratus mogelijk, vnl bij het (moeilijk te vinden) grondkoufront. Overdag boven land oplossend/stijgend naar Sc/Cu niveau.

Zicht:

Boven zee en langs de kust lokaal mist of nevel. Komende nacht na buien nevel en vooral in het noorden mogelijk lokaal mist(banken). In buien matig tot slecht zicht.

Neerslag:

Vanavond laat en komende nacht komt de convectie nabij de frontale golf niet van de grond. De effectieve schering is 20-25 kn, dus vnl multicel. MUCAPE van 700 J/kg in het westen tot 1500 J/kg in Zuid-Limburg. Vannacht zijn neerslagintensiteiten van ca. 30 mm/uur mogelijk. In het zuidoosten 10-20 mm in totaal, plaatselijk 20-40 mm. Dinsdag overdag ligt de MUCAPE in de EC uitvoer tussen 300 J/kg in het westen en 1000 in het (zuid)oosten, in de Harmonie rond 1700 J/kg. Dinsdagmiddag en -avond is de schering ongeveer 25 kn, dus goede organisatie is mogelijk. In totaal kan er dinsdag in het zuidoosten in 24 uur 20-40 mm vallen, kleine kans op 40-60 mm. Bij de back-bent occlusie dinsdagochtend een enkele (onweers)bui op zee.

Temperatuur:

Vandaag landinwaarts nog zeer warm, kou-advectie vanuit het westen. Dinsdag wel minder warm, mogelijk lokaal nog zomerse waarden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Open artikelSluiten