26/09/2023 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Foto's en gegevens waterhoos Kornwerderzand

31-08-2023 23:09 | Redactie | m.b.t. 27-08-2023 | Bijlage bij melding #13950

27 augustus 15:13lt werd vanuit Kornwerderzand in noordelijke richting over de Wadden een waterhoos waargenomen met als bijzonderheid dat pal naast deze hoos een tweede rotatie ontstond die zowel aan het wateroppervlak als aan de wolkenbasis kon worden geobserveerd.

Hierboven: op het water een tweetal rotaties ("spray rings") zichtbaar de meest rechtse ontstond juist voor/op nadering van de linkse rotatie.

Hieronder hetzelfde beeld gemarkeerd, van boven naar beneden:

Op meegeleverde video is te zien dat de meest linkse rotatie de nieuwere rechtse rotatie nadert en overloopt - of - er juist voor doorloopt.

Er werd gebruik gemaakt van een meegenomen weerstation met meting van temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, windrichting en -kracht in m/s. Er werd gemeten tijdens bijna overhead passage van de zichtbare funnelcloud maar zonder dat belangrijke verschillen konden worden geconstateerd, dit is te verwachten aangezien dit type hozen bij voorkeur ontstaat in een vrij gelijkvormige directe omgeving. Wel daalde de temperatuur met twee graden waarbij de RH procentueel toenam, dit is consistent met de passage van een bui op dat moment en lokatie, zie het ADAGUC beeld hierboven.

Op de foto hieronder ruime rotatie in de wolkenbasis, op een van de meegeleverde videos was zelfs nog ruimere rotatie zichtbaar:

Setting als berekend  door ECMWF run 27/8 00z:

Watertemperatuur RWS station "Kornwerderzand Buiten" bedroeg 20.2°C om 15:20.

Van deze waarneming(en) zijn meerdere stukken video beschikbaar, deze kunnen voor nadere analyse worden opgevraagd bij de bekende Skywarn adressen.

Credits melding en beeldmateriaal: Jordy Kerssies en Marwin Talens.

Tornado/hoosverschijnsel(en) | Verslag/analyse

Sluiten