20/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

30-08-2023 05:27 | KNMI | m.b.t. 30-08-2023 t/m 31-08-2023

Valid: 2023-08-30 05:27:28 - 2023-08-31 24:00:00
Issued: 30-08-2023, forecaster: zwagers

Synoptische situatie:

Een laag ten oosten van Schotland trekt zowel aan de grond als op hoogte zuidoostwaarts naar de centrale Noordzee. Bijbehorend NO-ZW georiënteerd golvend koufront ligt bij de noordwestkust. Vanochtend en vanmiddag trekt dit koufront golvend oostwaarts over ons land. Achter het koufront trekken nog enkele kortgolvige hoogtetroggen over het land. Ook bevindt zich rondom het laag nog een ingedraaide occlusie, die vanmiddag boven het noordwesten van de FIR komt te liggen en in de avond het (noord)westen van ons land bereikt. Een secundair laagje dat vandaag zuidwaarts langs de Engelse oostkust beweegt, komt donderdag rond 00 UTC in de buurt van Texel uit en trekt vervolgens als trog over het noorden van het land. Donderdagmiddag bereikt een zwakke ZO-NW georiënteerde trekrug het zuidwesten. Aan het einde van donderdagavond ligt deze trekrug boven het noordoosten. Een WNW-OZO georiënteerde warmtefrontocclusie trekt donderdagavond oostwaarts over het zuiden van het land, of net ten zuiden van het land langs.

Modelbeoordeling:

Nabij het golvende koufront zien we vooral in de Harmonies een signaal voor ST. EC geeft (vrijwel) niets. Het secundaire laagje dat in de nacht naar donderdag richting de Wadden trekt wordt verschillend weergegeven door de modellen. De KEPS-postzegelplaatjes geven een goed beeld van de onzekerheid. Ook de windstoten bij de buien woensdagavond in het westen pakken mogelijk wat zwaarder uit vanwege enige overlap tussen CAPE en verticale windschering. Hoe meer overlap, hoe dynamischer de buien in het zuidwesten kunnen worden. Enkele KEPS-leden en nu ook HA43 komen met zware windstoten voor of net op de westkust.

Wind(stoten):

Op het koufront lijkt het bij de meeste buien nog niet veel meer te worden, hoewel aan de kust zeer lokaal wel een signaal is voor uitschieters rond 35 kn, nabij de Wadden zelfs nog wat meer. Bij de mogelijk wat meer dynamische buien vanavond zien we in enkele KEPS-leden een signaal voor zware windstoten voor of net op de zuidwestkust.

Bewolking:

Bij het golvende koufront kans op wat St en ingebedde Cb's met toppen tot ca. FL250. Achter het koufront en bij de ingedraaide occlusie eveneens Cb's, toppen mogelijk tot FL250. Ten noorden van de warmtefrontocclusie SC 1500 vt, toppen FL060.

Zicht:

Goede zichten, in een bui vandaag lokaal matig zicht, mogelijk ook slecht. In de nacht naar donderdag laat vooral HA40 in het noorden wat mist ontstaan als het daar opklaart. Is allemaal nog erg onzeker.

Neerslag:

Bij het golvende koufront buiige regen. CAPE neemt op de dagelijkse gang boven land toe met vooral in het oosten en zuiden kans op onweer bij multicells (effectieve windschering 25-30 kn). Achter het koufront nog enkele buien, veelal single cells maar bij de kortgolvige hoogtetroggen en de ingedraaide occlusie mogelijk ook geclusterd en met een verhoogde kans op onweer. Vanwege de afkoelende bovenlucht neemt ook de kans op hagel toe, hoewel er geen signaal is voor grotere hagel. Vanavond in het zuidwesten mogelijk meer dynamische buien met 30-35 kn verticale windschering. Het is echter de vraag in hoeverre de verticale windschering overlapt met de CAPE, de progtemps laten zien dat de onstabiliteitsdiepte richting de jet-as duidelijk afneemt. Donderdagavond in het zuiden regen.

Temperatuur:

Vandaag aan de koele kant met Tx die overal (ruim) onder de 20 graden blijft. Donderdag iets warmer.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten