26/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

09-05-2023 18:27 | KNMI | m.b.t. 09-05-2023 t/m 10-05-2023

Valid: 2023-05-09 18:27:23 - 2023-05-10 24:00:00
Issued: 09-05-2023, forecaster: haklande

Synoptische situatie:

Aan de oostflank van een grootschalig laag noordwest van Ierland staat er een zuid- tot zuidwestelijke stroming met aanvoer van vochtige lucht met dauwpunten in de buurt van de zeewatertemperatuur. Boven het aandachtsgebied ligt een complexe noord-zuid georienteerde frontale zone, die slechts langzaam oostwaarts trekt. Langs de grens met Duitsland in het uiterste noordoosten ligt eerst nog de vore. Vanavond bereikt de achterzijde van de frontale zone het zuidwesten. Langs de frontale zone is vanmiddag een klein laagje boven de zuidelijke Noordzee ontstaan. Komende nacht beweegt het laag noordoostwaarts de FIR uit richting Vissersbank. Met een naar west draaiende stroming passeert er later vannacht en woensdag overdag nog een ingedraaide occlusie over de zuidelijke helft van het land. Op hoogte ligt een grootschalige trog boven de Britse Eilanden. Deze trekt vertragend oostwaarts en kantelt naar een NW-ZO oriëntatie. In het zuidelijk deel van de trog heeft zich boven de ingang van Het Kanaal een klein hoogtelaag afgesnoerd. Dit trekt door Het Kanaal oostwaarts en vult later op woensdag op als trog boven België te liggen. De koudste bovenlucht komt dan boven België te liggen. In de nacht naar donderdag beweegt het hoogtelaagje opvullend van zuid naar noord over Nederland.

Modelbeoordeling:

Qua timing en activiteit van de neerslag zitten de modellen er allemaal vrij goed op. Ook het convectieve signaal op de vore zit consistent in alle modellen. Qua wolkencondities zijn de modellen slechts indicatief. Er zit in de regen boven land meer St, in het zuidwesten hebben de Harmonies weer te grootschalige St op dit moment, maar we zien actueel wel enkele kleinschalige gebiedjes met mist en lage St tegen de kust, dus dit blijft een aandachtspunt. Ten oosten van Schotland bevindt zich nu een gebied met mist en lage St dat om het laag heen naar het noordelijke deel van onze FIR koerst en woensdag in het uiterste noorden van ons land waarschijnlijk voor hardnekkige St gaat zorgen.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Op uitgebreide schaal St, ook enkele ingebedde CB's met toppen FL100 bij de occlusie vanavond. De aanvoer van St vanaf zee gaat vooral voor het noordelijke deel van ons aandachtsgebied nog wel even door. Morgen overdag trekt de St landinwaarts wel vrijwel geheel op. Bij de trog mogelijk nog wat hogere CB-toppen en woensdag in het zuiden van het land mogelijk weer toppen tot FL250, mogelijk een enkele tot FL300.

Zicht:

Op de Noordzee en aan de kust nabij het laag en woensdag in de noordelijke helft van de FIR aanhoudend matige tot slechte zichtcondities met plaatselijk mist. Verder vooral in neerslag matig, mogelijk slecht zicht.

Neerslag:

In de frontale zone regen, vooral in het oosten ook ingezaaide buien. Op de volgende occlusie in de nacht naar woensdag al wat regen of een een enkele geïsoleerde bui. Bij het ingekrulde deel van deze occlusie een mengeling van stratiforme en convectieve neerslag, mede getriggerd door een naderende hoogtetrog. Woensdag overdag door dagelijkse gang CAPE ca. 500 J/kg. Neerslaghoeveelheden zijn zeker noemenswaardig. Morgen in het zuidoosten op enkele plaatsen 20-40 mm, met name in Twente, de Achterhoek, Noord-Brabant en Limburg.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten