26/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

06-05-2023 05:40 | KNMI | m.b.t. 06-05-2023 t/m 07-05-2023

Valid: 2023-05-06 05:40:46 - 2023-05-07 24:00:00
Issued: 06-05-2023, forecaster: Huiskamp

Synoptische situatie:

Een occlusie van het noorden van Schotland naar Sleeswijk trekt langzaam noordoostwaarts. Ten zuidwesten hiervan bevindt het aandachtsgebied zich in terugkerende maritiem polaire lucht. Een grootschalige hoogtetrog boven de Noordzee en het noordoosten van Nederland trekt noordoostwaarts. Een kortgolvige hoogtetrog boven Nederland trekt noordoostwaarts. De stroming is zwak, uit zuid tot zuidwest. Op 500 hPa bevinden we ons onder invloed van een hoogterug. Zaterdagavond nadert een frontaal systeem (oorspronkelijk een CAD) van het zuidwesten uit. Hier vooruit vindt in de loop van de middag en avond al enige warmte-advectie plaats. Zondag trekt de hoogterug oostwaarts en nadert van het westen uit een hoogtetrog. Het frontale systeem en het bijbehorende vlakke laag trekken dan langzaam van het zuidwesten uit over Nederland. Het koufront is herkenbaar aan een band met veel vocht en lage bewolking.

Modelbeoordeling:

Zaterdag ontstaan door de dagelijkse gang boven land opnieuw buien. Voorkeursgebieden lijken de kustgebieden (convergentie t.g.v. zeewind) en gebieden als de Veluwe/Utrechtse heuvelrug. Wat opvalt is dat in de EC uitvoer zaterdagmiddag een zone met wat (buiige) regen van het zuiden uit over Nederland trekt. Dit lijkt de koppelen aan warmteadvectie op FL100 en hoger (goed te volgen op 700 hPa). De convectie van zondag wordt mede getriggerd (naast dagelijkse gang en lokale convergentie) door een hoogtetrog die van west naar oost over Nederland trekt.

Wind(stoten):

Lokale (thermische) effecten bepalen zaterdag en zondag het windpatroon. Zowel zaterdag- als zondagmiddag aan de kust wind van zee, dit triggert mogelijk buien. Bij de buien van zaterdag en zondag lijken geen noemenswaardige windstoten voor te komen, maximaal ongeveer 25 kn.

Bewolking:

Toppen van de Cb's in het noorden ongeveer FL200. Boven het noorden van de FIR St boven het relatief koude zeewater en door convergentie. Zaterdagmiddag convectieve bewolking, wolkentoppen, FL150, lokaal FL200. Op het gebied met WA zaterdagmiddag en -avond velden hoge en middelbare bewolking met daardoor mogelijk wat inzaaiing van de TCu/Cb's. In de nacht naar zondag in het uiterste noordoosten mogelijk advectieve St uit Noord-Duitsland. Boven zee zondag op nadering van het koufront op steeds meer plaatsen St t.g.v. neerslag en advectie van hoge Td. Dat de mist/St gebieden zo groot worden als in de Hap1 uitvoer lijkt niet waarschijnlijk. Zondagmiddag Cb's tot FL300-330.

Zicht:

Mist, die vooral boven de weilanden en niet boven de wegen en bebouwing zit, lost in de ochtend op. Kans dat grootschalige mistvelden die vanaf het land komen boven de Noordzee in stand blijven is niet zo groot. In de nacht naar zondag is er vrij veel Sc. In eventuele opklaringen kan zich makkelijk opnieuw mist vormen.

Neerslag:

Buien in het noorden hangen samen met de kortgolvige hoogtetrog. Zaterdagmiddag vorming van enkele buien (zie ook modelbeoordeling). Zaterdag is de CAPE 500-1000 J/kg, schering 10-15 knopen, hierdoor wordt de modus single cell verwacht. Kans op onweer is klein, in het noorden niet uitgesloten. Mogelijk activeert de convectie wat door inzaaiing t.g.v. de middelbare bewolking in de loop van de middag en avond. Zondag ongeveer 1000 J/kg CAPE. Ook dan weinig schering, circa 10 kn, dus single cell/pulse. Doordat buien zich langzaam verplaatsen kan zowel zaterdag (vooral in het noorden) en zondag (vooral zuiden, midden en westen) lokaal veel neerslag vallen, 20-50 mm.

Temperatuur:

In opklaringen wat hogere Tmax dan in de diverse uitvoer. Zaterdag gemiddeld ongeveer 19 °C, zondag ongeveer 20 °C.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten