18/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

21-04-2023 05:18 | KNMI | m.b.t. 21-04-2023 t/m 22-04-2023

Valid: 2023-04-21 05:18:20 - 2023-04-22 24:00:00
Issued: 21-04-2023, forecaster: tuenter

Synoptische situatie:

Aan de zuidflank van een hogedrukgebied tussen IJsland, Noorwegen en Schotland voert een oost- tot noordoostelijke stroming polaire lucht aan. Een koud hoogtelaag boven België trekt langzaam westwaarts, bereikt vrijdagavond het zuiden van de Britse Eilanden en blijft daar zaterdag quasi-stationair rond tollen. De occlusieband die zich aan de (oostzijde) van het laag bevindt ligt actueel boven het midden van het land. De occlusie is duidelijk herkenbaar aan een band met bewolking en neerslag. Een golf in de occlusie trekt vannacht over het midden westwaarts. Een hoogtetrog aan de oostzijde van het hoogtelaag bereikt vrijdagavond laat het zuiden van Nederland en trekt in de nacht naar zaterdag verder noordwaarts. Zaterdag trekt een volgende golf in de occlusie over Nederland noordoostwaarts.

Modelbeoordeling:

Ten zuiden van de occlusie zijn er vrijdagavond verschillen in de locatie en timing van de neerslag.Vooral Ha40 laat de buien vrijdagavond en zaterdagnacht vrij snel uitsterven. Met onstabiliteit op hoogte en de forcering van de hoogtetrog bestaan de buien waarschijnlijk langer dan HA40 doet vermoeden. Wat verder opvalt is dat de mate en hoogte van onstabiliteit in de temps van run tot run behoorlijk schommelen en ook tussen modellen zitten er soms grote verschillen.

Wind(stoten):

Vrijdag vooral in het noordelijk kustgebied 6 Bft, in de nacht naar zaterdag verdwijnend. De windstoten bij de buien van vrijdagavond verschillen behoorlijk tussen de Harmonies. HA40 komt bij sommige buien rond 70 km/u (maar zit vaak te hoog), HA43 en HAP1 zitten tegen de 60 km/u aan, maar niet overtuigend. UWC0 heeft een bui met ruim 90 km/u, maar dat lijkt helemaal overdreven. De oorzaak van de windstoten lijkt een combinatie van uitwisseling en misschien ook NAPE.

Bewolking:

Actueel stratiforme bewolking behorende bij de occlusie, in de loop van de nacht kan zich in en ten noorden van de frontale zone ook stratus vormen. De frontale zone wordt in de middag door warmteadvectie tussen 950 en 700 hPa en opwarming van de grenslaag buiten de frontale zone geleidelijk onstabiel en kunnen er verscholen Cb's ontstaan. Ook bij de hoogtetrog Cb's. Toppen FL250, lokaal FL300.

Zicht:

In neerslag teruglopende zichten, in zwaardere buien slechte zichten. In de nacht naar zaterdag in vooral het zuiden en westen een signaal voor mist dat in de actuele run wel minder sterk is dan in de vorige run. De mist is afhankelijk van opklaringen en de vooraf gevallen hoeveelheid neerslag. Bij opklaringen niet onrealistisch.

Neerslag:

Omdat de occlusie lang stationair blijft boven een strook van de Achterhoek naar het IJsselmeergebied kan daar 20-40 mm vallen. Schering bij buien aan de noordkant van de occlusie is 25-30 kn, CAPE 400-700 J/kg, dus multicel. Bij de buien vrijdagavond in het zuiden vergelijkbare CAPE en schering. De neerslag bij de golf van zaterdag begint als stratiforme neerslag maar krijgt door de dagelijkse gang steeds meer convectieve trekken. CAPE is dan 200-400, lokaal 400-700 J/kg en schering 25-30 kn, multicell. Doordat dan de bovenlucht een stuk minder koud is dan op vrijdag, zijn de onweerskansen zeer klein, dit komt ook terug in de KEPS.

Temperatuur:

De temperatuur op vrijdag is sterk afhankelijk van de bewolking, ten noorden van de regenband wordt het door warmte-advectie en instraling wellicht nog wel 18C.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten