25/02/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

25-01-2023 05:26 | KNMI | m.b.t. 25-01-2023 t/m 26-01-2023

Valid: 2023-01-25 05:26:15 - 2023-01-26 24:00:00
Issued: 25-01-2023, forecaster: wijs

Synoptische situatie:

Een langgerekt WZW-ONO georienteerd hoog ligt met de as boven het noorden en noordwesten van het land. Deze uitloper verplaatst zich vandaag geleidelijk zuidwaarts, in de loop van de avond verlaat de rug het zuid(oost)en van ons land. Ten zuiden van de rug-as is de stroming oost- tot zuidoostelijk, ten noorden van de rugas is stroming zuidwestelijk. De aangevoerde lucht is vochtig onder een subsidentie-inversie rond 2500 vt en het weer speelt zich grotendeels in de grenslaag af. Een NO-ZW georienteerd occluderend frontensysteem, behorende bij een laag boven Scandinavie, bereikt in de loop van de ochtend het noordwesten van de FIR en trekt zuidoostwaarts, om in de avond en nacht naar donderdag ook het land te passeren. Hierachter wordt de stroming noordwestelijk en wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Donderdagochtend volgt er nog een zwakke hoogtetrog.

Modelbeoordeling:

De modellen zijn goed naar de actualiteit getrokken en rekenen inmiddels met een overwegend bewolkt weerbeeld. Doordat HA40 en EC eerder wel opklaringen hadden en daar teveel zijn afgekoeld, is er virtuele mist ontstaan die er in werkelijkheid niet zit. De laatste EC-run en inmiddels ook de nieuwste run van HA40, hebben het occluderend frontensysteem 1-2 uur vertraagd. Verder laten de modellen niet veel verschillen zien. Aandachtspunt is de neerslagsoort in het zuidoosten. Boven land gaat de neerslag in het (zuid)oosten over in (natte) sneeuw. Met name de Harmonies komen echter ook met een ijzelsignaal. In de progtemps in een smeltlaag zichtbaar, de vraag is echter of er onderin nog een laag met temperatuur < 0 aanwezig is. Eerder waren de modellen te koud, nu is dat niet meer zo. Kortdurende en lichte onderkoelde coalescentieneerslag sluit ik niet uit maar in de Harmonies lijkt het ijzelsignaal vooral samen te hangen met een Topp < 0. Het wegdekmodel houdt de wegdektemperaturen m.u.v. Limburg (sneeuw) echter boven nul, dus dit ijzelsignaal lijkt vooralsnog overdreven. De vertraagde timing leidt overigens wel tot een kleinere marge, in de gaten blijven houden dus.

Wind(stoten):

De Harmonies zijn het best bruikbaar. Pas op nadering van en noord van het frontensysteem kans op seinen voor 6 Bft.

Bewolking:

Een uitgestrekt pakket Sc/St-bewolking, onderhevig aan een subtiele dagelijkse gang, in het noorden ook beneden 500 vt. De kans op opklaringen blijft erg klein. In de smalle warme sector St, ook onder de 500 vt. In de polaire lucht aan de achterzijde Cu, Sc en een enkele TCu tot FL080.

Zicht:

Boven zee nog meest goede, boven land ook matige, zichten. Mocht het nog tot opklaringen komen dan kan er mist ontstaan. In de warme sector zijn matige tot slechte zichten waarschijnlijk, vooral gekoppeld aan motregen. Ook in (natte) sneeuw natuurlijk matige of slechte zichten.

Neerslag:

Bij het occluderend frontensysteem lichte regen en motregen, in het zuidoosten later in de avond en in de nacht naar donderdag waarschijnlijk overgaand in (natte) sneeuw, de kans op lokale ijzel lijkt vooralsnog klein. Door smeltende sneeuw is in het uiterste zuidoosten en oosten wel een Tweg van 0 graden mogelijk en met name in Limburgse heuvels is in de nacht naar donderdag en donderdagochtend enige accumulatie mogelijk. Achter de fronten enkele lichte regenbuitjes.

Temperatuur:

Zie ook de modelbeoordeling, de negatieve afwijking in de modellen is afgenomen.

Verwachtingen/waarschuwingen | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten