01/02/2023 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

20-01-2023 04:40 | KNMI | m.b.t. 20-01-2023 t/m 21-01-2023

Valid: 2023-01-20 04:40:39 - 2023-01-21 24:00:00
Issued: 20-01-2023, forecaster: grootn

Synoptische situatie:

Ons aandachtsgebied bevindt zich diep in de polaire lucht in een (noord)westelijke stroming. Een N-Z georienteerde hoogtetrog trekt vannacht oostwaarts over ons land. Tegelijkertijd trekt een kleinschalig laag over de noordelijke Noordzee zuidwaarts. Rondom dit laag bevinden zich enkele troggen, waarvan de eerste aan het einde van de nacht het (noord)westen bereikt. De kern van het laag trekt vandaag over het zuidwesten zuidzuidoostwaarts, waarbij de bijbehorende troggen (m.u.v. het noordoosten) het hele land aandoen. Het laag verlaat in de avond de zuidgrens. Na passage wordt de stroming noordoostelijk en de aangevoerde lucht droger.

Modelbeoordeling:

Het belangrijkste item is de neerslag nabij het kleinschalige laag en vooral waar en hoeveel sneeuw dit op gaat leveren. Qua timing en positie zit EC het best op de actualiteit, de Harmonie-uitvoer loop ongeveer een uur achter. Dit betekent dat de neerslag eerder dan verwacht het (noord)westen bereikt (rond 04:30 lt) om vervolgens overdag ten zuiden van de lijn Vlieland - Enschede zuidwaarts te trekken. Vervolgens is de vraag hoe snel de neerslag in sneeuw overgaat. EC laat dit (op de kustgebieden na) al vrij snel gebeuren, terwijl de Harmonie-uitvoer dit pas vanaf ongeveer Utrecht en Noord-Brabant laat gebeuren. Op zee (EHKV) wordt al wel natte sneeuw waargenomen, terwijl alle modellen hier slechts een heel zwak signaal voor hebben. Het lijkt dan ook dat de neerslag dus vrij snel over zal gaan in (natte) sneeuw (EC). Hierbij zijn dieper landinwaarts intensiteiten van 3-5 cm/u mogelijk. Hiervoor staat code Oranje uit. Waar precies de meeste sneeuw zal vallen zal nowcasten worden. De Veluwe en het zuidoosten hebben de grootste kans, aangezien de neerslag daar voornamelijk in de vorm van (droge) sneeuw zal vallen. Plaatselijk 5-8 cm is niet uit te sluiten.

Wind(stoten):

Aan de zuidwestflank van het kleinschalige laag op zee 6, mogelijk 7 Bft en kans op windstoten rond 65 km/u. Aan de noordflank van het laag wordt de wind noordoostelijk en neemt sterk af.

Bewolking:

Vooral in de zuidoostelijke helft lage turbulentie-St, overdag naar het noordoosten verplaatsend en deels oplossend. Nabij de hoogtetrog enkele Cb's met toppen rond FL200. Nabij het kleinschalige laag deels geclusterde Cb's met toppen tot FL250 (kans op onweer) en boven land op veel plaatsen (lage) St, vooral in winterse neerslag. Vanavond van het noordoosten uit eerst breed opklarend, later van het noordoosten uit Sc en kans op mist en St. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend in het noord(west)en enkele TCu's met toppen rond 7000 vt. Verder zaterdag overdag vooral in de zuidoostelijke helft kans op St (deels opgeloste mist).

Zicht:

In winterse neerslag slecht. Vooral in het zuidoosten vannacht nevel (in combinatie met lage (turbulentie)-St) en daar waar nog sneeuwresten liggen kans op een mistbank. De nacht naar zaterdag vooral in het noordoosten een signaal voor mist.

Neerslag:

Nabij de hoogtetrog nog een enkele winterse bui. Nabij het kleinschalige laag en de bijbehorende troggen (geclusterde) buien, die landinwaarts een winters karakter krijgen. Ook wordt de neerslag dieper landinwaarts meer stratiform van karakter. De neerslag gaat in de ochtend in het midden en zuidoosten geheel over in (droge) sneeuw waarbij er plaatselijk intensiteiten van 3-5 cm/u mogelijk zijn. Dit levert in het midden en zuidoosten mogelijk een sneeuwdek op van plaatselijk 5-8 cm. In de kuststrook en in Zeeland zal de neerslag voornamelijk vloeibaar zijn. De buien van zaterdagnacht lijken vooral regen te zijn, dit kan landinwaarts vallen op een T-weg die nog ruim onder nul is en hierdoor ijzel (aanvriezende regen) veroorzaken. Zeker een aandachtspunt.

Temperatuur:

Vannacht en morgenvroeg op veel plaatsen lichte vorst. Overdag in het zuidwesten ca. 5°C (aanlandige wind), elders rond 2°C en in sneeuwval rond 0°C. De nacht naar zaterdag lichte en mogelijk matige vorst.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten