02/02/2023 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

15-01-2023 11:13 | KNMI | m.b.t. 15-01-2023 t/m 16-01-2023

Valid: 2023-01-15 06:11:13 - 2023-01-16 24:00:00
Issued: 15-01-2023, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee beweegt langzaam oostwaarts en trekt overdag richting het zuiden van Scandinavie. We bevinden ons in een westelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. In de ochtend neemt de gradiënt boven de Noordzee weer sterk toe. Vanochtend passeert een zwakke hoogtetrog. Een (back-bent) occlusie bereikt het noordelijk kustgebied rond 12 UTC, trekt in de middag zuidwaarts en blijft in de avond a.g.v. een passerende trekrug ONO-WZW georienteerd boven het midden van het land slepen. In de avond neemt de gradient sterk af. In de nacht draait de stroming naar zuid op nadering van een actief lagedrukgebied dat zondag op maandag door Het Kanaal oostwaarts trekt. Maandag overdag trekt het laag noordoostwaarts, via het (uiterste) zuidoosten naar het noorden van Duitsland. De om het laag gedraaide occlusie trekt overdag noordoostwaarts over het land.

Modelbeoordeling:

Synoptisch komen de modellen goed overeen. De belangrijkste fenomenen zijn de windstoten overdag in het noorden en de neerslagsoort op maandag. Qua gemiddelde wind is de Harmonie-uitvoer goed bruikbaar, met de windstoten zit Harmonie waarschijnlijk net aan de hoge kant, maar omdat er meer uitwisseling is dan zaterdag is de afwijking minder dan op zaterdag. Er zit nog kleine onzekerheid in de precieze koers van het laag op maandag, wat gevolgen heeft voor de positie van de ingedraaide neerslagzone en de evt. positionering van de natte sneeuw. De accumulatie in EC en in mindere mate Harmonie is waarschijnlijk sterk overdreven, er accumuleert met name in HA40 al 1-3 cm terwijl de vaste fractie minder dan 50% is en de Tweg nog 2-3 graden boven nul is.

Wind(stoten):

De piek in de wind valt vandaag tweede helft van de ochtend/begin middag, in het noorden en noordwesten dan 75-90 km/uur, aan de kust lokaal 90-100 km/uur. De 9 Bft blijft nu in alle modellen buitengaats, maar dat blijft een aandachtspunt. De net iets hogere windstoten in de middag boven land in EC lijken te koppelen aan de iets hogere temperatuur die door EC wordt berekend (1-1,5 graden warmer), waardoor de uitwisseling wordt bevorderd. We volgen de Harmonies als leidraad.

Bewolking:

Overdag toppen van de CB's meestal FL100-150, maar lokaal in het oosten mogelijk FL150-200. Bij de occlusie een mengeling van convectieve en stratiforme bewolking, in de avond mogelijk stratus wanneer het boven het midden van het land gaat slepen. In de loop van de avond en nacht kan de St door convergentie en stabilisatie uitbreiden. Maandag in de frontale zone een dik gelaagd pakket stratiforme bewolking met op uitgebreide schaal St. Boven zee in de noordwestelijke stroming TCu/Cb toppen tot FL100, in het noorden van de FIR tot FL150.

Zicht:

Buiten neerslag goed zicht, in buien en in de frontale neerslag uiteraard kortdurend teruglopend.

Neerslag:

Overdag vooral convectieve neerslag, nabij de occlusie ook een mengeling van convectief en stratiform. Lokaal kan er korrelhagel bij voorkomen. Maandag op de occlusie stratiforme neerslag, in intensieve neerslag ook natte sneeuw aan met name de noord- en noordwestflank van het laag bij voldoende intensiteit. Fractie vaste neerslag zien we dan toenemen naar 50-75%, later in de middag en avond nog iets meer in het oosten net voordat de neerslag het oosten verlaat. De kans op accumulatie overdag lijkt vooralsnog erg klein.

Temperatuur:

In natte sneeuw maandag dalend naar ca. 1 graad.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten