01/02/2023 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

09-01-2023 04:57 | KNMI | m.b.t. 09-01-2023 t/m 10-01-2023

Valid: 2023-01-09 04:57:29 - 2023-01-10 24:00:00
Issued: 09-01-2023, forecaster: aberson

Synoptische situatie:

Het stromingspatroon blijft sterk zonaal en gedurende de periode passeren er diverse (fronten)systemen. Een rug trekt momenteel over het land en na de passage hiervan komt in de ochtend een trog/kleinschalig laag door. Daarna wordt de stroming westelijk en cyclonaal met verhoogde buienactiviteit op occlusierestanten. Daarbij is er voortdurend sprake van koude bovenluchten en kleinschalige verstoringen in het 500-hPa vlak. Na een korte adempauze krijgen we dinsdag in de loop van de middag te maken met een warmtefront.

Modelbeoordeling:

De positie van de trog komt - voor zover te beoordelen (de trog ligt momenteel boven zee) - overeen met de modellen. De radar-simulaties van de Harmonies zien er vrij goed uit. Op een aantal plekken is turbulentie-stratus ontstaan, meer dan de modellen berekenen. Aandachtspunten zijn verder de vorming van stratus bij de trog (lijkt synoptisch opgelegd), HAP1 en HA43 presteren meestal wat beter onder dit soort omstandigheden. Dit geldt ook voor de wolkencondities bij het warmtefront, vooral EC ziet er daar niet realistisch uit. Maar of het met zoveel wind tot stratus aan dek komt is misschien wat overdreven (HAP1/HA43). Verder staat er in de warme sector dinsdag later op de dag behoorlijk wat wind, vooralsnog niet waarschuwingswaardig (code geel).

Wind(stoten):

Geen reden om af te wijken van de modeluitvoer, die eenduidig is. Hooguit wat onzekerheid in de locatie van de toename van de wind bij de trog afhankelijk van hoe noordelijk de trog/kleinschalig laag uiteindelijk gaat passeren.

Bewolking:

Toppen van de (ingebedde) CB's FL150-200, lokaal FL200-250. Tijdens de passage van de trog vanochtend kunnen de wolkencondities tijdelijk slechter worden (weinig wind + neerslag/verzadiging), vooral in het noorden van het land. Voor passage is in opklaringen lokaal turbulentie ST ontstaan. Dinsdag bij het warmtefront op grote schaal stratus, bij het grondfront zelf waarschijnlijk onder 500 vt.

Zicht:

In de polaire lucht buiten buien uitstekende zichtcondities. Bij het warmtefront nevelige condities, mist op zee (signaal HAP1/HA43) gaan we voorlopig gezien de wind niet van uit.

Neerslag:

Bij de trog buiige regen. Marginale onstabiliteit en windschering, alleen boven zee nog ca. 500 J/Kg Cape. Onweer niet geheel uitgesloten. Vandaag overdag verhoogde buienactiviteit bij kleinschalige verstoringen in de bovenlucht en/of occlusierestanten. Vooral in het zuiden/zuidoosten is 's middags een klap onweer/korrelhagel (FZL 3000 vt) niet geheel uitgesloten. SbCAPE van ca. 500 J/kg in de middag daar, weinig windschering. Bij het warmtefront perioden met regen.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten