24/02/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

15-12-2022 11:23 | KNMI | m.b.t. 15-12-2022 t/m 16-12-2022

KNMI Guidance
Valid: 2022-12-15 11:23:12 - 2022-12-16 24:00:00
Issued: 15-12-2022, forecaster: zwagers

Synoptische situatie:

We bevinden ons diep in de polaire lucht. Een lagedrukgebied boven het noorden van ons luchtruim trekt zuidwaarts. Bijbehorende trog (ingedraaid occlusierestant) bereikt vanmiddag de noordelijke kustprovincies en trekt afnemend in activiteit zuidoostwaarts. Vrijdagochtend passeert de trog de zuidoostgrens. In de loop van vrijdag komen we onder invloed van een zwakke rug behorend bij een hoog boven de Atlantische oceaan. In het noorden van de FIR ligt er dan nog wel een zwakke trog (occlusierestant) behorend bij een vlak laag bij Noorwegen. Het hoog trekt vervolgens via Het Kanaal naar Duitsland.

Modelbeoordeling:

In de eerste helft van de middag zullen de wegdektemperaturen tijdelijk even boven nul komen, in het oosten zullen er echter plaatsen zijn die helemaal niet boven nul komen. In de tweede helft van de middag komen de wegdektemperaturen overal weer onder nul en begint dan ook al de condensatie. Tegelijkertijd trekt de neerslag (de-activerend) naar het zuiden. Uitgaande van de temps zal het donderdagmiddag/avond waarschijnlijk vooral vloeibare neerslag zijn die op een bevroren ondergrond valt. Kleine hoeveelheden kunnen dan wel al voor gevaarlijke situaties zorgen. In de nacht naar vrijdag zal de evt. neerslag uit (zeer) lichte sneeuw bestaan. Het lastige is dat Harmonie in dit soort situaties vaak te weinig neerslag berekent, maar daardoor waarschijnlijk ook te koud is. Bij meer buien (dus meer bewolking) loopt de temperatuur tijdelijk op. Na de bui kan het echter weer opklaren waarna de gevallen regen bevriest. Het zal een grillig (wisselend) beeld opleveren, met misschien dan geen gladheid in een standaardgebiedsgrootte, maar wel verraderlijke gladheid op veel verschillende plaatsen. Ook zien we vaak dat de buien vanaf zee dieper landinwaarts weten te komen dan met name ECMWF laat zien.

Wind(stoten):

De komende uren 6 Bft in de noordelijke districten, tijdelijk afnemend bij de trog. Het gebied met 6 Bft trekt vanmiddag op de westflank van het laag zuidwaarts langs de kust om vanavond te verdwijnen. De (zwakke) indicaties voor 7 Bft donderdagmiddag en -avond is waarschijnlijk convectie gerelateerd en geeft geen uurgemiddelde 7 Bft. Bij buien op zee en in het Waddengebied bij de trog mogelijk windstoten van 65-75 km/u op donderdagochtend boven zee. Zaterdag opnieuw 6 Bft ten noorden van de Wadden als het hoog gepasseerd is.

Bewolking:

Nabij de trog enkele (ingebedde) Cb's, toppen dan vooral boven zee/kustgebieden rond FL200/-35°C. Er is een minimaal signaal voor St boven zee vlakbij het laag. In de loop van vanavond zien we wel een groter gebied met St (ook <500 vt) ontstaan in de trog (convergentie) in het oosten van het land. Achter deze trog op zee en donderdagavond ook in de kustgebieden een enkele Cb met toppen rond FL150. Bij het occlusierestant in het noorden van de FIR vooral As/Sc, in het verlengde ervan voor de westkust lijkt het vooral op TCu met toppen FL070.

Zicht:

Boven zee goed zicht, boven land matig tot goed zicht. In winterse neerslag slechte zichten. In de trog kan vanavond en komende nacht plaatselijk (aanvriezende) mist ontstaan. Vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag ontstaat er opnieuw (aanvriezende) mist. UWC0 en H43 onderschatten dit en laten helemaal geen mist ontstaan.

Neerslag:

Bij de trog enkele buien. Veelal regen. Geleidelijk neemt de neerslagactiviteit nabij deze trog af, maar kan in de avond en komende nacht nog wel wat lichte ijzel/aanvriezende regen veroorzaken. Erg kleine hoeveelheden, wat het (zie modelbeoordeling) niet minder gevaarlijk maakt. Vrijdag bij de trog in het noorden van de FIR wat regen, in het verlengde daarvan voor de westkust een ondiepe bui.

Temperatuur:

In de eerste helft van de middag bijna overal net boven nul, maar vanaf de tweede helft van de middag weer op de meeste plaatsen onder nul. Vrijdag overdag rond 1°C, kortdurend. Nacht naar zaterdag opnieuw lichte tot matige vorst op landelijke schaal.

 

Verwachtingen/waarschuwingen | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten