29/11/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

09-11-2022 05:24 | KNMI | m.b.t. 09-11-2022 t/m 10-11-2022

Valid: 2022-11-09 05:24:28 - 2022-11-10 24:00:00
Issued: 09-11-2022, forecaster: tuenter

Synoptische situatie:

Een stevige zuid tot zuidwestelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Actueel komen er buien voor rond de westkust die deels door een hoogtetrog en deels door kustconvergentie getriggerd worden. Omdat in de loop van woensdag de invloed van hogedruk boven centraal Europa minder wordt, zal vanmiddag de stroming westelijk worden. In deze westelijke stroming trekt woensdagmiddag en woensdagavond een hoogtetrog over ons land. In de loop van donderdag bouwt zich boven Centraal-Europa een hogedrukgebied op en trekt er een inactief warmtefront (behorende bij een laag bij IJsland) van west naar oost over het land.

Modelbeoordeling:

De Harmonies berekenen voor de hele nacht windstoten van 40-45 kn boven zee en heel soms ook boven het noordwestelijk kustgebied. Actueel zien we ze nog boven zee en een smalle strook op de kust. Woensdagochtend worden de windstoten wat minder (tussen de troggen in), aan het begin van de middag komen ze weer even terug in het noordwestelijk kustgebied (onder invloed van een trog). In het uiterste noordwesten zouden dan weer even windstoten van 35-40 kn kunnen voorkomen. Verder hebben alle modellen donderdagnacht en -ochtend een signaal van turbulentie-ST boven Duitsland, mogelijk ook net in het uiterste oosten van ons land. De kans op onweer is t/m woensdagochtend het grootst op de Noordzee, woensdagmiddag en -avond boven het noorden (hoogste Cape).

Wind(stoten):

Actueel staan er buitengaats seinen uit voor 7 Bft, binnengaats voor 6 Bft. In de loop van woensdag zal dat overal 6 Bft worden en wordt het boven land behoorlijk vlagerig (rond 25 kn). In de nacht naar donderdag tijdelijk even 5 Bft, maar op nadering van het warmtefront komen de seinen donderdag weer terug. Hierbij zal de 7 Bft waarschijnlijk net buiten de kustdistricten blijven, aandachtspunt. Ook donderdag is het boven land vrij vlagerig. Actueel windstoten boven zee bij buien plaatselijk 40-45 kn, boven het noordwesten van het land 30-35 kn. Deze waarden zouden we woensdag rond het middaguur van opnieuw kunnen krijgen.

Bewolking:

Actueel CB's boven zee en het noordwesten van het land CB's met toppen FL250-FL300. De CB's van de buien die woensdag over ons land trekken hebben iets lagere toppen, FL200-250. In de nacht naar donderdag nog een enkele TCU in het zuidoosten door de groeiende invloed van het hoog. In de nacht naar donderdag in het uiterste oosten ook kans op turbulentie-St (vooral te zien in HAP1 en Ha43). Nabij het inactieve warmtefront Sc, mogelijk zeer lokaal tussen 1000-1500 vt. HAP1 geeft hierbij St, maar dat honoreren we niet.

Zicht:

Goede zichten. In intensievere neerslag teruglopende zichtcondities.

Neerslag:

Vandaag bij de trog op de Noordzee activerende buien met ook onweer. De CAPE loopt boven zee op naar 700-1000 J/kg en met 25-30 kn effectieve schering is de convectiemodus multicell. De hoge CAPE waarden blijven echter wel op zee. De buien op woensdag hebben lagere CAPE (400-700 J/kg) en lagere scheringswaarden (20-25 kn) en zullen single cell, misschien plaatselijk multicell modus hebben. Onweer is woensdag nog lange tijd mogelijk, vooral op zee en in de kustgebieden en in de avond ook landinwaarts, vooral in het noorden (hoogste CAPE). In de nacht naar donderdag in het zuidoosten nog een enkele lichte bui.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten