29/11/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

23-10-2022 05:41 | KNMI | m.b.t. 23-10-2022 t/m 24-10-2022

Valid: 2022-10-23 05:41:31 - 2022-10-24 24:00:00
Issued: 23-10-2022, forecaster: veeken

Synoptische situatie:

Een complex lagedrukgebied met de sturende kern noordwest van Portugal zorgt boven het aandachtsgebied voor een zuidelijke stroming met aanvoer van vochtige en zeer zachte lucht. Een zuidoost-noordwest georienteerde rug met de rug-as boven het noordoosten trekt verder noordoost. Het sturende laag trekt noordoostwaarts en wordt zondagavond nabij zuidwest Engeland verwacht. Het frontaal systeem bij het laag wordt vanmiddag boven het zuidwesten van ons aandachtsgebied verwacht. Het warmtefront hiervan trekt in de loop van de middag van zuidwest naar noordoost over het land, later in de avond en nacht naar maandag passeert het (diffuse) koufront. Maandag overdag passeert daarachter een zwakke occlusie.

Modelbeoordeling:

Mistsignalen zijn in de modeluitvoer bijna verdwenen. Ook KEPS geeft nog maar een 10% kans in het (uiterste) noordoosten, overigens worden actueel wel mistbanken gemeld. In de loop van de middag en avond zien we wel verschillen ontstaan in de neerslagpatronen, waarbij EC iets actiever is met de deels stratiforme neerslag die gekoppeld is aan het warmtefront. Lijkt wat overdreven omdat er in eerste instantie nog drogere lucht onderin bevindt. De buien op en voor het koufront kunnen wel fors uitpakken en dat heeft EC dan weer minder goed te pakken. De opbouw wordt erg onstabiel met forcering in de bovenlucht (kortgolvige hoogtetrog/linker-uitgang van de jet spelen hierin een rol).

Wind(stoten):

Zondag in de loop van de dag zien we een signaal voor 6 Bft boven de zuidelijke Noordzee. De buien van zondagavond kunnen lokaal forse windstoten opleveren en de gemiddelde windsnelheid leeft hierbij ook korte tijd fors op, 8 Bft is in een beperkt gebied boven zee mogelijk en in een aantal uitvoervelden zien we ook even 9 Bft verschijnen. De Harmonie modellen geven een (redelijk) sterk signaal voor windstoten waarbij HAR40 en 43 boven de Engelse oostkust helemaal losgaat met meer dan 75 kn. UWC0 heeft juist op en voor de Nederlandse kust de hoogste uitschieters, 64-74 k. EC komt hooguit op 35 kn. Vooralsnog zware windstoten bij buien met het zwaartepunt boven zee maar mogelijk ook de kustprovincies.

Bewolking:

Vannacht soms hoge bewolking. Op nadering van het volgende frontale systeem dikker wordende hoge en middelbare bewolking. Bij het warmtefront mogelijk verscholen Cb's gezien de progtemps. Voor en nabij het koufront enkele Cb's. Toppen tot FL200, lokaal mogelijk FL250-300 als de potentiële onstabiliteit volledig wordt benut. Convectie vanaf de grond lijkt niet mogelijk.

Zicht:

In het noordoosten zien we de zichtmeters regelmatig teruglopen naar waardes onder de 1000 meter, de inschatting is echter dat een en ander erg ondiep is en nauwelijks belemmerend is. Elders lijken mistkansen nauwelijks aanwezig hoewel een lokale (grond)mistbank niet is uitgesloten. Overdag goed, in buien matig tot slecht zicht.

Neerslag:

Vanmiddag op nadering van het frontale systeem hier en daar regen, mogelijk wat buiig van karakter. In de (potentieel) onstabiele lucht daarachter enkele regen- of onweersbuien. CAPE (orde 1000 J/kg), effectieve schering is echter gering 10-15 kt) omdat buien niet vanaf de grond ontstaan. Meeste en actiefste buien boven zee. Maandag aanvankelijk in het westen, later ook elders in het land wat regen of een bui (op de occlusie).

Temperatuur:

Aanhoudend (zeer) zacht.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten