26/09/2023 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

19-10-2022 16:42 | KNMI | m.b.t. 19-10-2022 t/m 20-10-2022

Valid: 2022-10-19 16:42:27 - 2022-10-20 24:00:00
Issued: 19-10-2022, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Een langgerekt NW-ZO georiënteerd hogedrukgebied ten noordoosten van ons land verplaatst zich via Polen zuidoostwaarts en naar de Balkan. De stroming aan de grond is in onze omgeving oostelijk, op hoogte is deze na passage van een hoogterug inmiddels zuid tot zuidwest geworden. Een lagedrukgebied ten noordwesten van Spanje beweegt langzaam noordwaarts en komt vrijdag stationair net ten westen van Ierland te liggen. Hierdoor draait de stroming aan de grond via zuidoost naar zuidwest. Op hoogte wordt de stroming donderdag cyclonaal en trekt er een hoogtetrog in de middag en avond over het westelijke deel van onze FIR noordwaarts. Dit activeert een NW-ZO georiënteerd oud warmtefront, dat donderdagmiddag noordoostwaarts over het land trekt. Het koufront volgt al snel van het zuidwesten uit, het buigpunt trekt ongeveer van zuidwest uit via het midden naar noordoosten van ons land. Op enige hoogte dringt het koufront net even wat verder oostwaarts door dan aan de grond, zie verschil in Theta-w tussen 850 en 925 hPa. Het front wordt donderdagavond van het zuiden uit weer opgetild als zwak warmtefront in de avond, zie ThetaW950 van EC. Voor de kust bij East-Anglia ontwikkelt zich donderdagmiddag in de frontale zone een apart laagje, wat vervolgens langs de Engelse oostkust NNW-waarts beweegt.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de neerslag morgen bij passage van de het warmte- en koufront, deze is voor een belangrijk deel convectief. De modellen ontlopen elkaar qua timing en vorm van het neerslaggebied nauwelijks, wel zijn er vanwege het buiige karakter detailverschillen. Ook de lichte buitjes op het terugkerende zwakke warmtefront in de avond zit eenduidig in de diverse modellen, ook hier slechts detailverschillen.

Wind(stoten):

Seinen 6 Bft voor alle buitengaatse districten. Momenteel zien we dit ook terug langs de westkust, vanaf de avond zal dit ook langs de noordkust het geval zijn. Donderdag overdag neemt de wind op namelijk van de frontale zone tijdelijk af, om vervolgens ten zuidoosten van het zich ontwikkelende laagje weer aan te trekken naar opnieuw 6 Bft, nu uit een richting tussen zuid en zuidwest. In de loop van de avond neemt de wind met noordwaarts trekken van het zuiden uit sterk af.

Bewolking:

Donderdag frontale bewolking, bij het warmtefront tevens onstabiliteit op hoogte met enkele ingebedde Cb's waarvan de basis ligt rond 7000 vt met toppen die lokaal mogelijk naar FL350 door kunnen schieten (bijv indicatie temp Vlissingen morgenochtend 09 UTC). Nabij en ten oosten het ontwikkelende laagje op de Noordzee zien we de vorming stratus, deze kan mogelijk ook nog west westen van ons land schampen. Na passage van het koufront op enige hoogte klaart het nog enige tijd op, maar zien we ook nog wat ondiepe convectieve bewolking. In de avond zien we nog TCU's/Cb's met toppen tot ca. FL120.

Zicht:

Buiten neerslag goede zichtcondities.

Neerslag:

Donderdag op het activerende warmtefront lichte tot matige regen en enkele ingebedde buien. Deze ingebedde buien lijken het actiefst in het zuidwesten waar ook de hoogste neerslagintensiteit wordt berekend. Triggering zou de warmteadvectie kunnen zijn gecombineerd met de naderende hoogtetrog. De hoogste theta-w waarden doen zich ook in het zuidwesten voor. Harmonie laat een smalle zone zien met ca. 500 J/kg CAPE, in het zuidwesten lokaal meer dan 700 J/kg. Scheringswaarden van 20-25 kn, multicellregime. Gezien de tophoogte en de CAPE waarden is in het zuidwesten bij het warmtefront onweer mogelijk, verder noordoostwaarts neemt de kans daarop af. In de avond nog een enkele geïsoleerde regenbui.

Temperatuur:

Modellen kunnen gevolgd worden, Tx morgen uiteenlopend van 13°C in het noordoosten tot plaatselijk 19°C in het uiterste zuiden indien de zon nog voldoende weet door te breken.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten