29/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

23-09-2022 05:26 | KNMI | m.b.t. 23-09-2022 t/m 24-09-2022

Valid: 2022-09-23 05:26:14 - 2022-09-24 24:00:00
Issued: 23-09-2022, forecaster: veeken

Synoptische situatie:

Het centrum van een hogedrukgebied boven West Europa beweegt langzaam verder oostwaarts. Een NO-ZW georienteerd koufront boven het noordwesten van de FIR bereikt vanmiddag het westen van ons land. Door de vorming van diverse (stabiele) golven in het front vertraagt de oostwaartse verplaatsing en ligt het front zaterdagochtend nog steeds van noordoost naar zuidwest over ons land waarbij een zwak laag boven het noordoosten van ons land verwacht wordt.

Modelbeoordeling:

Het vertragende en golvende front lijkt boven ons land tot stilstand te komen. Modellen laten dat allemaal zien. Wel kleine verschillen in positie waarbij het front deze periode waarschijnlijk het (uiterste) zuidoosten nog niet weet te bereiken. Het stagnerende front kan lokaal veel neerslag opleveren. Modellen geven enkele kleine gebieden met 20-40 mm regen, zeer lokaal nog iets daarboven. Ook geven alle modellen nabij het front een St-signaal.

Wind(stoten):

Nabij de golftoppen kleine vlakke laagjes en dus een onzekere windrichting. Achter het front zien we een noordenwind, boven land afhankelijk van de ligging van de golfjes. Dit zorgt voor grote onzekerheid in de verwachtingen.

Bewolking:

Boven zee nog wat velden Sc/Ac noordwaarts wegtrekkend. Overdag op nadering van het front toenemende bewolking. Uiteindelijk levert dat een dik gelaagd pakket op, waarbij er nabij het grondfront ook sprake is van St.

Zicht:

Aanvankelijk zeer lokaal nog wat grondmist of een ondiepe mistbank. Overdag nabij het front matig, lokaal slecht zicht. Met name nabij de golfjes, waar de gradient gering is en de neerslag intensiteit groter, kunnen de zichtcondities slecht zijn. Achter het front, in de polaire goede zichtcondities.

Neerslag:

Vandaag van het westen uit langzaam oprukkende regen op het koufront. In de ochtend kan het in het (uiterste) noordwesten soms regenen. In de middag trekt de regen langzaam verder landinwaarts. Het zuidoosten blijft deze verwachtingsperiode waarschijnlijk droog. In de frontale zone ook kans op enkele ingebedde buien. Dit is terug te zien in de progtemps (soms onstabiel) en het neersignaal. Neerslaghoeveelheden zijn een aandachtspunt. In sommige regio's 20-40 mm, lokaal nog wat meer. Met name het zuidwesten lijkt hiervoor een voorkeursgebied.

Temperatuur:

Overdag te koud voor de tijd van het jaar.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten