28/09/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

18-09-2022 06:17 | KNMI | m.b.t. 18-09-2022 t/m 19-09-2022

Valid: 2022-09-18 06:17:53 - 2022-09-19 24:00:00
Issued: 18-09-2022, forecaster: schaikm

Synoptische situatie:

Tussen een hogedrukgebied boven Ierland en een lagedrukgebied boven Scandinavië wordt met een vrij stevige noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Het hogedrukgebied komt maandag langzaam dichterbij waardoor de gradient afneemt. Tegen de Engelse oostkust vindt wat frontogenese plaats en deze barokliene zone trekt overdag zuidoostwaarts over het land. De activering van dit systeem heeft te maken met een hoogtelaag aan de flank van een hoogtelaag bij Denemarken. Dit hoogtelaag trekt zondagmiddag zuidoostwaarts over het land.

Modelbeoordeling:

Buien en de daaraan gekoppelde windstoten zijn de belangrijkste aandachtspunten. De komende dag wordt de neerslag deels stratiform wegens de barokliene zone (in de kaarten aangeduid met een occlusie). EC scoort doorgaans beter bij dit soort systemen, dus lijkt een goede leidraad voor het neerslagbeeld van morgen. Wat de windstoten betreft zijn de Harmonies de laatste dagen te fors en te grootschalig. EC doet het wat dat betreft beter.

Wind(stoten):

Seinen 6-7 Bft langs de kust. In de buien langs de noordkust uitschieters van ca. 35-40 kn. De windstoten blijven vanwege het warme zeewater beperkt tot op de kuststrook en komen zeer waarschijnlijk niet ver het land op. Vanmiddag en begin avond is er in het Waddengebied kans op zware windstoten bij de buien. Dan opnieuw 7 Bft in vooral de noordelijke districten met een kans op 8 Bft met name voor Rottum.

Bewolking:

Vanaf de Noordzee aanvoer van Cb's met toppen ca. FL150. Vaak zijn de Cb's geïsoleerd, maar bij troglijntjes geclusterd. Tophoogte van de buien neemt vandaag geleidelijk af naar ca. FL100, in het oosten mogelijk FL150. Dan wel gecombineerd met gelaagde bewolking op passage van de barocliene zone. Na passage van de barocliene zone neemt de onstabiliteitsdiepte weer toe, in het noordoosten naar ca. FL250, daar is dan ook weer onweer mogelijk. In de Limburgse heuvels is er in de nachtperiode kans op St, zie ook de TAFG van EHBK. In de nacht naar maandag vooral in de kustgebieden nog enkele TCu's met toppen tot FL080, overdag ook elders boven land enkele TCu's.

Zicht:

In de polaire lucht overwegend goede zichten. In buien overwegend matige, de komende dag soms slechte zichtcondities.

Neerslag:

Vanaf de Noordzee geregeld buien, onweer en korrelhagel zijn later vandaag in het noordoosten niet uitgesloten. Maandag ook nog enkele buien, maar duidelijk minder intensief dan de voorgaande dag.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten