28/09/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

15-09-2022 17:49 | KNMI | m.b.t. 15-09-2022 t/m 16-09-2022

Valid: 2022-09-15 17:49:33 - 2022-09-16 24:00:00
Issued: 15-09-2022, forecaster: grootn

Synoptische situatie:

Tussen een hogedrukgebied bij IJsland en een lagedrukgebied boven het midden van Scandinavie wordt met een in kracht toenemende noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Vanavond wordt de bovenlucht van het noorden uit geleidelijk kouder waardoor de onstabiliteitsdiepte toeneemt. Een hoogtetrog met de koudste bovenlucht (T500 -25°) trekt vrijdagochtend over ons land zuidwaarts. Ten noorden daarvan trekt er een occlusie tezamen met een vrij scherpe trog over de Noordzee zuidwaarts. Deze occlusie bereikt halverwege vrijdagmiddag het noorden en verlaat het zuidoosten in de loop van de avond. Een tweede hoogtetrog trekt zaterdagmiddag over het oosten van het land.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de toenemende convectie op de Noordzee a.g.v. de kouder wordende bovenluchten. Het meest markante fenomeen wordt de occlusie/trog die vrijdagmiddag/avond over ons land zuidwaarts trekt. Alle modellen zitten timing goed op een lijn. Ook de wind trekt vrijdag flink aan en vooral in buien zien we boven de Noordzee en in de kustgebieden + IJsselmeer zware windstoten, de Harmonies laten dit beter zien dan EC.

Wind(stoten):

De uitschieters in de buien boven de Noordzee en aan vlak aan zee gaan tot 30 kn. Vanavond neemt de wind in het noordelijk kustgebied toe naar 6 Bft, komende nacht mogelijk ook elders langs de kust. In de buien uitschieters naar 41 kn (75 km/u). Vrijdagmiddag neemt de wind in alle kustdistricten op nadering en passage van de occlusie/trog toe naar 7 Bft, uitschieters in de buien dan richting 50 kn (90 km/uur). De zware windstoten blijven vanwege het warme zeewater beperkt tot op de kuststrook (code geel) en komen zeer waarschijnlijk niet ver het land op. In de loop van zaterdagmiddag neemt de wind geleidelijk af.

Bewolking:

Vanaf de Noordzee aanvoer van Cb's met toppen rond FL150. In de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend gaan de toppen richting FL200, in de middag en avond mogelijk richting de FL300. Vaak zijn de Cb's geïsoleerd, maar bij troglijntjes zullen ze wat meer geclusterd zijn. Bij de occlusie/trog vrijdagmiddag/avond grotendeel convectief van aard en bestaat vooral aan geclusterde Cb's. Verder vooral bij de passage van de occlusie/trog vrijdagavond laat en in de nacht naar zaterdag kans op St in de Limburgse heuvels (stuw).

Zicht:

In de polaire lucht goede zichten. In buien geleidelijk af en toe matige zichtcondities. Vrijdag in zwaardere buien op de occlusie/trog matige tot slechte zichten.

Neerslag:

Vanaf de Noordzee regelmatig buien. De buien worden van het noorden uit actiever vanwege de kouder wordende bovenluchten. Onweer lijkt er vanavond nog niet in te zitten, maar in de loop van komende nacht en vrijdagochtend wordt die kans al wat groter. Op de occlusie/trog vrijdagmiddag en -avond zien we geclusterde actieve buien waarbij onweer zeer waarschijnlijk is, ook hagel is mogelijk. In totaal valt er de komende 36 uur vrijwel overal 10-20 mm en vooral in de noordwestelijke helft lokaal 20-40 mm.

Temperatuur:

Vandaag maxima rond 18°C, tijdens buien kortdurend afkoelend tot 14°C, vrijdag overdag bedragen deze waarden 16 om 12°C.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Sluiten