28/09/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

09-09-2022 09:44 | KNMI | m.b.t. 09-09-2022

Valid: 2022-09-09 06:07:46 - 2022-09-10 24:00:00
Issued: 09-09-2022, forecaster: haklande

Synoptische situatie:

Een sturend lagedrukgebied ligt zowel aan de grond als op grotere hoogte boven Zuidoost-Engeland. Dit laag beweegt langzaam oostwaarts en trekt zaterdagochtend en -middag dwars over ons land oostwaarts. Aan de oostflank van het laag voert een zuid(west)elijke stroming maritiem polaire lucht aan. Gedurende de verwachtingsperiode passeren diverse (kortgolvige) troggen het verwachtingsgebied. Rondom het laag krullen enkele oude occlusierestanten en vooral nabij het laag is de lucht vochtig door een voorgeschiedenis van langdurige convergentie. De bovenlucht is koud met -17 à -20°C op 500 hPa. Het zee- en IJsselmeerwater heeft een temperatuur van 20 à 21°C. Dit heeft een diep onstabiele opbouw tot gevolg. Pas later op zaterdag neemt de onstabiliteit van het noordwesten uit af.

Modelbeoordeling:

De uitvoer is consistent ten aanzien van de baan van het lagedrukgebied. In grote lijnen komen de convectieve neerslagpatronen met elkaar overeen. Opvallend blijft de te grote dagelijkse gang boven land in EC. Het patroon van stratus aan de zuid- en oostkant van het laag zaterdag is realistisch, wel is er enige onzekerheid in de positie.

Wind(stoten):

In de westelijke districten kans op 6 Bft, in de HAP1 en HA43 uitvoer een signaal voor 7 Bft. Uitschieters bij buien lijken weinig voor te stellen, plaatselijk ca. 30 kn.

Bewolking:

Convectieve bewolking. Toppen van de Cb's aanvankelijk FL300, geleidelijk tot FL350. In het noordoosten vanochtend een signaal voor plaatselijk wat stratus. Aan de oost- en zuidflank van het laag vanaf vrijdagavond een sterk signaal voor stratus. Realistisch dat de stratus ook lager dan 500 vt komt. Zaterdag overdag kan het in het oosten lang duren voordat de stratus opgetrokken is.

Zicht:

In de nacht naar zaterdag landinwaarts regionaal nevel, vooral net oost van het laag. Verder buiten buien goed zicht, in buien lokaal slecht zicht.

Neerslag:

De triggers van de convectie zijn voornamelijk kortgolvige hoogtetroggen, (kust)convergentie en convergentie op uitstroom van buien. Deze mechanismen zorgen ook voor clustering/lijnvorming van buien. CAPE is ongeveer 1000 J/kg. Schering is ongeveer 10 kn. Aan de zuidkant van het laag lijken de buien vrijdagavond te clusteren. Zaterdag lijken de buien zich te concentreren in een oost-west georiënteerde zone door het laag, hier bevinden zich nog enkele oude occlusies en daarmee veel vocht. In de zuidelijke helft, en dan met de nadruk op het zuidwesten, valt tot en met zaterdag 20-40, lokaal meer dan 50 mm neerslag. Criteria voor een gele waarschuwing (30 mm/uur of 50 mm/etmaal) worden hiermee overschreden en code geel staat daarom ook uit.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten