26/09/2023 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

06-09-2022 12:34 | KNMI | m.b.t. 06-09-2022 t/m 07-09-2022

Valid: 2022-09-06 12:34:34 - 2022-09-07 24:00:00
Issued: 06-09-2022, forecaster: veeken

Synoptische situatie:

Een sturend laag west van Ierland blijft de komende 48 uur min of meer stationair. Aan de oostflank bevinden wij ons in een diffluente zuid- tot zuidwestelijke bovenstroming, waarin warme lucht wordt aangevoerd. Een zwak en diffuus koufront ligt van de zuidelijke Noordzee, boven Frankrijk richting Portugal. Het aanvankelijk vrijwel inactive koufront passeert overdag en mogelijk dat het in de middag boven het uiterste oosten/noordoosten activeert. De lucht achter het front is echter nauwelijks minder warm. In het koufront slaat overdag boven de Golf van Biskaje een actieve golf en deze trekt vanavond laat tot en met woensdagochtend noord(oost)waarts over ons land, gaandeweg lijkt deze golf samen te gaan met een daarachter opstomende occlusie. Daarachter wordt de aangevoerde lucht weer droger en minder warm. Woensdag overdag is er dan behoudens dagelijkse gang niet veel forcering.

Modelbeoordeling:

De modellen berekenen voor vanmiddag een thermische vore boven het land, alleen Hap1 berekent hierop, voor het uiterste NO nog een bui. Mogelijk gebeurt dit net over de grens. EC is hiermee wat uitbundiger en oven het midden van het land. De timing van de buienzone van later vanavond en de nacht naar woensdag is nog wel lijkt steeds meer consistent, enkel EC loopt nog iets voor. Dit heeft te maken met de onzekerheid in de interactie tussen de frontale golf, de toenemende cyclonaliteit in de bovenlucht alsmede het mergen met de occlusie. Dit heeft invloed op timing, locatie als intensiteit van de neerslag op de frontale golf. De verschillen tussen de modellen zijn deze laatste run echter wel weer kleiner geworden. De hoeveelheid neerslag is het belangrijkste fenomeen bij deze buien. CAPE is aanvankelijk 500-1000 J/kg en neemt langzaam af. Wel is er ook boven de stabiele grenslaag voldoende schering om de buien lang in stand te houden en voor enige organisatie te zorgen. Kansen op zware windstoten en hagel zijn niet groot.

Wind(stoten):

Rottum nog oost 6 Bft. Bij het buiengebied van dinsdag op woensdag lijkt de kans op zware windstoten klein (stabilisatie onderin). Bij een goed georganiseerde cluster is waarschijnlijk slechts zeer lokaal 30-35 kn mogelijk.

Bewolking:

Later vandaag mogelijk Cb's met toppen tot FL300-350 in het uiterste noordoosten en oosten. Later vanavond en in de nacht naar woensdag van het zuiden uit kans op (verscholen) Cb's met toppen FL250-300, lokaal FL350 bij de frontale golf. Na passage ervan zien we een signaal voor ST.

Zicht:

Overwegend goede zichtcondities. Vannacht zeer plaatselijk nevel/grondmist of een mistbank in het zuiden. Tijdens zwaardere buien uiteraard kortdurend teruglopende zichten.

Neerslag:

Convectie die zich concentreert op de volgende tijdstippen/gebieden: 1) Mogelijk in het uiterste noordoosten en oosten vanmiddag. Kans op (onweers)bui. MuCape nog ruim 1000 J/kg en kleine kans op windstoten 30-35 kn. Belangrijkste fenomeen daarbij is de neerslag. De treksnelheid is niet heel groot, lokaal 20-30 mm in korte tijd mogelijk 2) Einde van de avond/nacht naar woensdag. Geclusterde (onweers)buien, actieve golf. MuCape aanvankelijk orde 500-1000 J/kg, daarna afnemend. Effectieve schering is 25-35 kn. In worst-case scenario vanavond laat zware convectie vanaf de grond/warme kant van de golf. Risico: zware windstoten (zie ook gekromde profielen). Kans hierop lijkt vooralsnog klein.

Temperatuur:

Conform modeluitvoer, lokaal rond 30 graden in het oosten.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten