18/08/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

03-08-2022 13:20 | KNMI | m.b.t. 03-08-2022 t/m 04-08-2022

Valid: 2022-08-03 13:20:52 - 2022-08-04 24:00:00
Issued: 03-08-2022, forecaster: schaikm

Synoptische situatie:

Een zwak NO-ZW georiënteerd golvend koufront (oorspronkelijk een dubbelconstructie) boven het uiterste noordwesten van de FIR trekt oostwaarts, bereikt donderdagochtend het uiterste noordwesten van het land en ligt donderdagavond boven het midden. Ten zuiden van het koufront is tropische lucht aanwezig. Een vore ligt bij aanvang van de donderdag midden boven het land en trekt 's ochtends oostwaarts weg waarna de wind aan de grond westelijk wordt. De schering neemt op nadering van het koufront flink toe, voornamelijk als gevolg van een in kracht toenemende bovenstroming. In de bovenlucht bereikt een hoogtetrog de Britse Eilanden in de loop van de donderdag. Tegelijk met de passage van het koufront krijgt het Atlantische hoog opnieuw een uitloper boven ons land. Vrijdagochtend verlaat het koufront het zuidoosten.

Modelbeoordeling:

Een vrij uitgebreid gebied met stratus bevindt zich nabij de (noord)westkust. Dit is conform het Hap1 scenario. Deze zone trekt langzaam noordoostwaarts weg. Komende nacht laten vooral HAP1 en Ha43 advectief een mistveld boven zee advectief richting onze zuidwestkust bewegen. Gezien de Td van circa 18°C is en de SST van 19 à 20°C gaan we er vanuit dat eventuele mist daar oplost of overgaat in stratus. Een belangrijk aandachtspunt vormen eventuele onweersbuien die morgen in het uiterste zuidoosten in de loop van de middag/avond kunnen ontstaan. Grootschalig gezien zijn de belangrijkste triggers de nadering van koufront en hoogtetrog (al ligt de hoogtetrog nog wel behoorlijk westelijk) met daar vooruit in het uiterste zuidoosten nog warme lucht en hoge dauwpunten. Indien de buien vanaf de grond kunnen ontstaan kunnen ze zwaar uitpakken met hagel, windstoten en veel regen (TPW van >40 mm) gezien de aanwezigheid van veel schering (40 knopen en meer). Of het zodanig warm wordt dat buien vanaf de grond kunnen ontstaan is zeer de vraag (westelijke wind wegens passage vore, inversie rond 4000 vt). Harmonies laten dit momenteel niet meer zien, maar springen nog wel per run. Later in de avond en nacht neemt de kans op buien in het zuidoosten overigens wel toe, maar dan zijn het buien op hoogte.

Wind(stoten):

Mochten er donderdagmiddag/avond enkele zware onweersbuien ontwikkelen of binnendrijven vanuit België, dan kunnen deze gepaard gaan met zware windstoten. Momenteel laten alle Harmonies dit boven Duitsland pas gebeuren (wel in de buurt van Limburg). Ook de verschillende KEPS members laten dit allen pas in Duitsland ontstaan. Wel een belangrijk aandachtspunt uiteraard. Het belangrijkste mechanisme zou verdamping moeten zijn. Ook in de nacht naar vrijdag in het zuidoosten waarschijnlijk buien, dan mogelijk ook windstoten maar dan waarschijnlijk lager wegens beperktere uitwisseling.

Bewolking:

Net west en noord van de kust St bewolking, soms ook onder de 500 vt. Deze zone trekt noordoostwaarts, tot later in de middag blijft de noordwestkust gevoelig voor deze bewolking. Verder boven land, daar waar St aanwezig was inmiddels Cu bewolking. Komende donderdagochtend nabij de zuidwestkust kans op St beneden 500 vt, in de ochtend spoedig oplossend. Bij een onweersbui (indien die vanaf de grond ontstaat) Cb 4000-5000 vt met toppen FL370/-50°C. Bij het koufront zelf zijn wat velden Sc/Ac 5000 vt en hoger aanwezig.

Zicht:

In de nacht naar donderdag zeer plaatselijk kans op wat ondiepe mist. Verder slechte zichten in onweersbuien.

Neerslag:

Bij het koufront in het noorden van de FIR wordt vanmiddag wat lichte regen berekend. De verticale profielen laten hier wat Sc zien rond 5000 vt. Mogelijk daar vooruit boven zee nog een enkele TCu met toppen tot 7000 vt. Donderdagmiddag/avond is er in het uiterste zuidoosten kans op enkele onweersbuien. Gezien de CAPE-waardes van 700-1000 J/kg (wel afnemend) en de mogelijk hoge schering (>40 kn) zou er sprake zijn van de convectiemodus "supercel". Plaatselijk kan er veel regen vallen in korte tijd, al bewegen de buien wel snel (wind op 700 hPa ligt tussen 20 en 30 kn). Hagel is waarschijnlijk. De kans dat deze buien zich binnen onze landgrens voor gaan doen is in de huidige runs kleiner, maar blijft wel een aandachtspunt.

Temperatuur:

Conform Harmonie. Tropische waardes in het zuiden, oosten en delen van het midden. Donderdag daalt de temperatuur achter het koufront met een noordwestenwind, maar het zal in het oosten en zuidoosten wederom tropisch warm worden.

Hitte en droogte | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten