18/08/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

31-07-2022 06:14 | KNMI | m.b.t. 31-07-2022 t/m 01-08-2022

Valid: 2022-07-31 06:14:18 - 2022-08-01 24:00:00
Issued: 31-07-2022, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied trekt vandaag over het midden van de Noordzee oostwaarts. Een bijbehorend breed frontaal systeem boven de Britse Eilanden passeert onze FIR de komende 48 uur van west naar oost. Het NNO-ZZW georiënteerde warmtefront ligt om 06 UTC boven de westkust en passeert rond 12 UTC de oostgrens. Het koufront (eigenlijk twee koufronten vlak achter elkaar) bereikt rond middernacht ONO-WZW georiënteerd het noordwesten van het land, ten noorden van het koufront bevindt zich duidelijk drogere lucht. Het koufront trekt verder zuidoostwaarts en komt maandagmiddag aan boven het zuiden en omdat er maandag overdag een klein hogedrukgebied van west naar oost over het noordelijk deel van de FIR oostwaarts beweegt stagneert het boven het zuiden van het land. Pas in de nacht naar dinsdag zal deze frontale zone weer geleidelijk noordoostwaarts bewegen.

Modelbeoordeling:

Alle modellen laten voor vandaag en morgen een vergelijkbare synoptische ontwikkeling zien. Qua bewolking laat EC nog steeds te weinig stratus zien.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Veel frontale bewolking met bij het warmtefront en in de warme sector stratus, overdag vooral boven de noordelijke helft van de FIR en boven het noorden van het land. Naar het zuiden toe zijn de condities duidelijk beter. In het zuiden en zuidoosten zien we later in de middag en in de avond wel enkele Cb's met toppen tot FL150. In de avond op nadering van het koufront van het noordwesten uit steeds meer en lagere stratus, deze breidt zicht in de loop van de nacht zuidoostwaarts uit over het gehele land. Na passage van het koufront beduidend betere condities met naast Sc-bewolking ook enkele opklaringen. Maandag overdag zien we door dagelijkse gang de wolkenbasis overal duidelijk omhoog gaan, de stratus in het zuiden verdwijnt en er ontstaat dan op veel plaatsen Cu-bewolking. In het zuiden kans er mogelijk zelfs nog een TCu ontstaan. De opklaringen in het noorden van het land breiden zich gedurende de dag zuidwaarts uit en ook van het westen uit breekt zon steeds vaker door. In de avond lost de bewolking grotendeels op.

Zicht:

In de neerslag in de frontale zones matige tot slechte zichtcondities, vooral bij motregen.

Neerslag:

Voor het het warmtefront uit valt er momenteel op diverse plaatsen al wat lichte regen, de pseudo-cappi uitvoer lijkt een betere weergave van de actuele neerslag te geven. Bij het warmtefront volgt de meeste regen, deze zone trekt vandaag met name over de noordelijke helft van het land. In de warme sector lijkt het vanmiddag boven land weer enige tijd droog te worden, boven het noordelijk deel van de FIR houdt de neerslag aan. Later in de middag kunnen in het zuiden en zuidoosten enkele buien vanaf de grond ontwikkelen. Het wordt hier duidelijk warmer dan elders en CAPE-waardes bedragen daar circa 700-1000 J/kg. De schering is ongeveer 20-25 knopen, dus enkele multicellen zijn waarschijnlijk. In de frontale zone voor het koufront uit kan vanavond en komende nacht nog steeds wat lichte regen of motregen vallen, al wordt de activiteit wel steeds minder. Maandag overdag zien we alleen in het zuiden eerst nog af en toe lichte regen of motregen, in de middag kan dat nog een enkele geïsoleerde lichte bui zijn. Uiteindelijk wordt het in de avond overal droog.

Temperatuur:

Tx vandaag plaatselijk in het zuidoosten 26°C, in de neerslag in het noorden komt de temperatuur niet boven de 20°C uit. Maandag in het midden en zuiden weer maxima rond 23°C, in het noorden rond 20°C.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten