18/08/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

19-07-2022 11:57 | KNMI | m.b.t. 19-07-2022 t/m 20-07-2022

Valid: 2022-07-19 11:57:42 - 2022-07-20 24:00:00
Issued: 19-07-2022, forecaster: tuenter

Synoptische situatie:

Aan de westflank van een hoog boven Oost-Europa wordt met een zuidelijke stroming tropische lucht aangevoerd. Een thermische vore bereikt vandaag rond 22 UTC het zuidwesten, trekt noordoostwaarts en verlaat woensdag later in het ochtend het noordoosten. Vanaf de eerste helft van woensdagochtend passeert van zuidwest naar noordoost een occlusie. Woensdagavond en in de nacht naar donderdag trekt een hoogtelaag over Nederland, voorafgegaan door een trog.

Modelbeoordeling:

Temperaturen in de EC uitvoer zijn zoals gebruikelijk in droge omstandigheden met sterke straling 1-2 graden te laag, vooral in de zuidelijke helft is dat goed te zien in de tijdreeksen. Ha43 heeft wat teveel verdamping, waardoor de temperaturen daar iets lager uitpakken, vooral goed te zien in Noord-Holland en Friesland.Hap1/Hap2 uitvoer is goed te gebruiken voor de temperatuur van vanmiddag. De timing van de occlusie is in EC ca. een uurtje eerder vgl. met de Harmonies en EC laat deze ook wat sneller en sterker de-activeren. Na occlusie heeft worden de verschillen groter: EC heeft dan een veel sterkere opwarming (door minder bewolking), met name in het westen en midden, waardoor in dat model de buien getriggerd door de hoogtetrog in EC boven NL veel talrijker zijn: De Harmonies laten de sterkste buienactiviteit in het (warmere) Duitsland zien. Nog onzeker dus. Verder laten de Harmonies extra kernen ontwikkelen zowel bij de occlusie als op nadering van de trog ontwikkelen op woensdag, met als gevolg meer wind, vooral op de Noordzee.

Wind(stoten):

Woensdagochtend volgens de Hamonies (die we voorlopig volgen) 6 Bft op de Noordzee. Ook woensdagavond en donderdagnacht in het westen van de FIR weer 6 Bft volgens de Harmonies. De Harmonies geven bij het windveld woensdagochtend aan de kust soms uitschieters van 41 kn te geven. Aandachtspunt. Bij de buien bij de trog geven de Harmonies de zwaarste windstoten boven Duitsland.

Bewolking:

Bij de occlusie CB's met een hoge basis (FL100 en hoger) met toppen tot rond FL350. Voor en bij de trog een lagere basis (3000-4000 vt), vergelijkbare toppen. Woensdagavond/donderdagnacht in het westen van de FIR St.

Zicht:

Eerst goede zichten. Bij buien matig tot slecht zicht. Aan het einde van de periode nabij het laag in het westelijk deel van de FIR kans op matig tot slecht zicht.

Neerslag:

Bij de occlusie is er ca 400-700 J/kg CAPE en ca. 10 kn schering, single cell met een kleine kans op onweer. De buiigheid bij de trog heeft een betere organisatie, schering plaatselijk 30-45 kn. CAPE is dan circa 1000-2000 J/kg. Hoogste CAPE wordt in het oosten berekend. Dat zou goed georganiseerde multicellen. Daarnaast is deze organisatiegraad ook mogelijk voor de buien die door dagelijkse gang tussen de occlusie en de trog mogelijk nog kunnen ontstaan (zie ook modelbeoordeling).

Temperatuur:

Vanmiddag vooral in de zuidelijke helft zeer hoge temperaturen. Aankomende nacht wordt het in steden niet kouder dan 25°C. Woensdag is het in het oosten aanvankelijk nog tropisch met 30°C. EC geeft in het midden ook nog relatief hoge temperaturen (27+), de Harmonies halen dat niet door de meer bewolking in die modellen.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten