18/08/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

30-06-2022 05:42 | KNMI | m.b.t. 30-06-2022 t/m 01-07-2022

Valid: 2022-06-30 05:42:55 - 2022-07-01 24:00:00
Issued: 30-06-2022, forecaster: haklande

Synoptische situatie:

Een occlusie, momenteel boven de Britse Eilanden, wordt vanochtend boven het zuidwesten verwacht. Een NNW-ZZO georiënteerde vore, actueel boven het zuidwesten, trekt in de loop van vandaag (noord)oostwaarts over het land en verlaat tegen of in de avond het noordoosten. Oost van en bij de vore is de aangevoerde lucht warm en wordt deze vrijdag overdag potentieel onstabiel, erachter wordt aanzienlijk koelere lucht aangevoerd. De eerdergenoemde occlusie trekt eveneens over het land en verlaat het noordoosten in de nacht naar vrijdag. Daarna volgt een rug die vrijdag overdag verder opbouwt boven het noordwesten van Duitsland. Een hoogtelaag bij de ingang van Het Kanaal trekt vandaag naar Zuid-Engeland, om op vrijdag geleidelijk als hoogtetrog naar de noordelijke Noordzee te bewegen. De as van deze hoogtetrog passeert vrijdagochtend en -middag. We bevinden ons vrijdag in maritiem polaire lucht in een zuidwestelijke stroming.

Modelbeoordeling:

De modellen verschillen in grote lijnen niet veel wat betreft de convectie vandaag boven het noorden en oosten van het land. Detailverschillen zijn er wel degelijk in de mate waarin de geïsoleerde onweersbuien op de vore uit de verf gaan komen. I.c.m. de relatief droge grenslaag zijn windstoten een aandachtspunt. Mogelijke georganiseerde convectie nabij de occlusie waarbij de dynamische forcering en windschering toenemen, maar onstabiliteit de beperkende factor kan zijn.

Wind(stoten):

Windstoten bij buien, vooral later op de dag als de convectie zich beter kan organiseren en op een outflow boundary in het uiterste noordoosten en oosten 70-75 km/uur mogelijk is, is een aandachtspunt vanwege de aanvankelijk droge grenslaag. We gaan voorlopig uit van mogelijk lokaal 60-70 km/uur.

Bewolking:

In de loop van vanmiddag in de vore en daar vooruit Cb's met toppen tot ca. FL380. Bij de occlusie zelf een overwegend gelaagd pakket met kans op St. Achter de occlusie in de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend kans op plaatselijk turbulentiestratus. Vrijdag ook nog een enkele CB met toppen FL100-FL120.

Zicht:

Aanvankelijk bij de vore mogelijk wat nevelig. In neerslag vandaag matig tot slecht zicht. In de nacht naar vrijdag lokaal matig zicht, er blijft wel wat wind staan dus echt slechte zichten lijken niet waarschijnlijk.

Neerslag:

Donderdagmiddag -en avond bij de vore enkele geïsoleerde onweersbuien in het noordoosten en oosten. Regime van in het uiterste noordoosten en oosten rond 1500 J/kg SBCAPE met 25-30 kn windschering. Als dit goed uit de verf komt is hagel, veel regen en windstoten van 60-70 km/uur aannemelijk. Hiervoor is code geel van kracht. Later op de dag neemt de cyclonaliteit in de bovenlucht wat toe en zou er nabij de occlusie georganiseerd onweer kunnen vormen bij nog 1000 J/kg en toenemende windschering tot 30-40 kn. Wederom focus op noorden en oosten, hoogste temperaturen nog daar (vooral op geringe hoogte). Bij de occlusie zelf een meest stratiform neerslaggebied. Vrijdag dan nog een enkele lichte tot matige regenbui.

Temperatuur:

Vanmiddag voor de occlusie uit in het oosten misschien net een lokale 30°C. Achter de vore, mede door de regen, snel afkoelend. Vrijdag alleen landinwaarts nog 20+.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verslag/analyse | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten