27/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

25-06-2022 11:45 | KNMI | m.b.t. 25-06-2022 t/m 26-06-2022

Valid: 2022-06-25 04:58:12 - 2022-06-26 24:00:00
Issued: 25-06-2022, forecaster: Huiskamp

Synoptische situatie:

Een sturend laag bij Ierland trekt noordwaarts. De (hoogte)stroming is zuidelijk. We verkeren in terugkerende maritiem polaire lucht. Een zwak koufront (ongeveer theta-w 850 hPa 13 C) bereikt Nederland zaterdagochtend en trekt noordoostwaarts. In de nacht naar zondag trekt een golf in het front over Nederland noordwaarts. Het front trekt vervolgens oostwaarts en wordt boven het westen van Duitsland stationair. In de nacht naar maandag trekt opnieuw een (stabiele) golf in het front noordwaarts.

Modelbeoordeling:

De uitvoer is consistent. De buiigheid die zaterdagmiddag op het front ontstaat is het sterkst in de Hap1 en de EC uitvoer, in de rest ontbreekt deze vrijwel. De neerslagpatronen bij de golf zijn vergelijkbaar in de div. uitvoer, maar de locatie van het zwaartepunt schuift in de uitvoer van opeenvolgende runs. In de EC uitvoer ontstaan in de kustgebieden en in de Hap1 uitvoer in het zuidoosten voorafgaand aan de golf al enige buien, waarschijnlijk is dit inzaaiing. In de rest van de uitvoer zit dit niet. De neerslag van de golf in de nacht naar maandag lijkt zondagavond in de EC uitvoer wat westelijker te komen dan in de rest van de uitvoer.

Wind(stoten):

Bij buien aan de zuidwestflank van de golf uitschieters tot ongeveer 30 kn, beeld in de uitvoer is realistisch, locatie en timing is vrij onzeker. Het zal niet grootschalig voorkomen. Verder is de uitvoer bruikbaar.

Bewolking:

In het noorden zaterdagochtend een zwak signaal voor turbulentiestratus. Zal zeer lokaal zijn. Bij het koufront een smalle band SC tussen 1000-1500 vt, in de nacht naar zondag bij de golf een duidelijk signaal voor stratus. Dit hangt wel af van de hoeveelheid neerslag, maar het patroon in de uitvoer is wel realistisch. Overdag krijgt het koufront een convectief karakter, ook elders ontwikkelt zich Cu. Bij de golf van zondagnacht zowel stratiforme als convectieve bewolking.

Zicht:

Geen bijzonderheden.

Neerslag:

Bij buien in het noordoosten en oosten zaterdagmiddag CAPE tot ongeveer 1000 J/kg. Effectieve schering ongeveer 15 kn, dus single cell. Toppen ongeveer FL200, mogelijk wat hoger. Lokaal onweer, maar niet grootschalig. De neerslag bij de golf is een mengsel van stratiforme en convectieve neerslag. CAPE ongeveer 500 J/kg, schering 25-30 kn, toppen FL180-200. Er is enige forcering, lijkt vooral multicell te worden. De activiteit lijkt zich vooral op de westelijke helft van Nederland te concentreren. De westelijke begrenzing van de neerslag van de golf in de nacht naar maandag is onzeker, waarschijnlijk valt alleen langs de oostgrens regen van betekenis.

Temperatuur:

EC uitvoer lijkt zaterdag wat aan de hoge kant ten opzichte van de rest (minder bewolking in de uitvoer). Zondag wordt het waarschijnlijk wat warmer dan in de div. uitvoer, er is veel zon en weinig wind.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten