20/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

18-06-2022 05:40 | KNMI | m.b.t. 18-06-2022 t/m 19-06-2022

Valid: 2022-06-18 05:40:05 - 2022-06-19 24:00:00
Issued: 18-06-2022, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied boven Midden-Europa trekt zuidoostwaarts. De stroming is zuidwestelijk. Een thermisch laag boven Spanje trekt zaterdag uitdiepend naar West-Frankrijk. Tegelijkertijd trekt een laag zuidoost van IJsland opvullend zuidoostwaarts naar richting het Noordzeedistrict Vissersbank, alwaar het zondagavond laat aankomt. Bijbehorend ONO-WZW georiënteerd koufront trekt overdag tezamen met een vore zuidoostwaarts en het grondfront ligt aan het einde van de avond al boven het zuidoosten. Het frontvlak is echter zeer breed en op hoogte bevindt het actieve deel van het front zich in de nacht naar zondag nog boven het noordelijk deel van de FIR, alwaar er dan nog golf ONO-waarts verplaatst. Zondagochtend vroeg verlaat het grondfront ook Limburg, op hoogte beweegt het frontvlak zich langzaam zuidoostwaarts om pas in de nacht naar maandag het zuidoosten te verlaten.

Modelbeoordeling:

Naast de hoge temperatuur in het zuidoosten vandaag is de ontwikkeling van buien op het frontvlak het belangrijkste aandachtspunt. Deze buien ontstaan veelal ver noord van het grondfront vanaf middelbare hoogte, opvallend hierbij is het verschil tussen EC en de Harmoniemodellen. Daar waar EC vanmiddag in het noorden, en vanavond ook op andere plekken in het westen en midden van het land de eerste buien laat ontstaan, zien we dat het in de Harmoniemodellen boven land tot en met vannacht nagenoeg droog blijft. De pseudo-cappi plaatjes van de Harmonies geven wel een klein buiensignaal, maar mijns inziens nog iets te weinig. De ervaring leert dat EC de dynamische triggering voor deze middelbare instabiliteit altijd wat beter berekent dan de Harmoniemodellen, vandaar dat we de voorkeur geven voor het EC-scenario. Over de neerslag bij de frontale golf op hoogte boven de noordelijke helft van de FIR zijn alle modellen wel vrij eensgezind.

Wind(stoten):

In de nacht naar zondag een sterke NNO wind op de zuidelijke Noordzee, 7 Bft langs de kust. Convectieve uitschieters in de Harmonie uitvoer zondagochtend in het zuiden tot ca. 35 kn.

Bewolking:

Uitvoer is bruikbaar. Op het grondkoufront is er nagenoeg geen bewolking aanwezig, de frontale bewolking bevindt zich verder noord van het grondkoufront, daar vindt de meeste opglijding van warme lucht op hoogte (ZW-wind) tegen de koelere lucht in de grenslaag (N-wind). Kans op ST is alleen bij de intensievere neerslag bij de frontale golf op hoogte realistisch. Basis van buien is hoog (rond FL100), toppen tot FL400.

Zicht:

Geen bijzonderheden.

Neerslag:

Bij de golf in het frontvlak boven het noorden van de FIR kunnen onweersbuien ontstaan vanaf hoogte (warmteadvectie). Daar vooruit kunnen in het noorden in de avond en in de nacht naar zondag eveneens vanaf middelbaar niveau buien ontstaan. Zondag boven Nederland zijn er in de diverse uitvoer meer verspreide buien op het front, voornamelijk multicel. De kans op onweer is realistisch.

Temperatuur:

Harmonie uitvoer is realistisch. Vandaag grote temperatuurtegenstellingen, op de Wadden amper 20°C, in Limburg lokaal 35°C, daarvoor staat een code geel uit. De hitte wordt later vandaag en in de nacht naar zondag verdreven.

Hitte en droogte | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten