28/06/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

08-06-2022 05:09 | KNMI | m.b.t. 08-06-2022 t/m 09-06-2022

Valid: 2022-06-08 05:09:30 - 2022-06-09 24:00:00
Issued: 08-06-2022, forecaster: boonstra

Synoptische situatie:

Ten zuidwesten van een wegtrekkend laag bij Denemarken is de stroming in onze omgeving zwak zuidwestelijk en wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Een inactieve WNW-OZO georienteerde occlusie boven het noorden, trekt noordoostwaarts en verlaat aan het begin van de ochtend het noordoosten van de FIR. Een lagedrukgebied bij Ierland beweegt noordoostwaarts en bereikt donderdagavond het zuiden van Noorwegen. De bijbehorende NW-ZO georienteerde occlusie bereikt het zuidwesten komende ochtend, trekt noordoostwaarts en verlaat vanavond het noordoosten. In de middag passeert een kortgolvige trog het zuidoostelijk deel van het land. Donderdagochtend en -middag passeert er een hoogtetrog van west naar oost over het land. Donderdagmiddag en avond bereikt een ingedraaide occlusie het noorden en noordwesten.

Modelbeoordeling:

Modellen zijn op de synoptische schaal consistent en bruikbaar. Op detailniveau zijn er verschillen in de grenslaag. Vannacht nacht nabij de occlusie vooral boven het westen van de FIR mist (in alle modellen zichtbaar). In opklaringen is lokaal nevel of een mistbank ontstaan, modellen hebben hier moeite. Bewolking en wind nemen geleidelijk toe en de mist/nevel verdwijnt spoedig. De timing en neerslagintensiteiten van de occlusie komen in de modellen goed overeen. De progtemps behorend bij de buien bij de kortgolvige trog vanmiddag boven het zuidoosten, staan bij een kleine temperatuursverhoging hogere toppen toe, waardoor ook onweer mogelijk wordt, aandachtspunt.

Wind(stoten):

Vanochtend en vanmiddag bij de occlusie mogelijk 6 Bft in het uiterste zuidwesten van de FIR.

Bewolking:

Bij de noordelijke occlusie frontale bewolking met soms ook enkele TCu (toppen tot FL150/-10C) en vooral boven de Noordzee ook lage St, de dauwpunten zijn redelijk hoog vergeleken met de Tz. Tijdens de occlusiepassage vandaag overdag St/Sc/Ac/Ns en kijkende naar de uitvoer met een kleine kans ope en licht convectieve component (ingebedde TCu). Voor de occlusie uit in het oosten enkele Cb/Tcu door inzaaing. Na passage in de polaire lucht Cu/Sc en bij de kortgolvige trog een enkele TCu/Cb. Morgen nabij de hoogtetrog Cb's met toppen in het oosten tot FL250/-35C, met dus een onweerskans. Nabij de ingedraaide occlusie St/Sc.

Zicht:

Nabij de noordelijke occlusie boven de Noordzee slechte zichten en/of mist. Aanvankelijk boven land lokaal nevel en in een opklaring kans op op een enkele mistbank. Ook in de intensievere neerslag van de occlusie overdag matige tot slechte zichtcondities. Na occlusiepassage in de polaire lucht weer uitstekende zichtcondities. Bij de ingedraaide occlusie op donderdag boven zee mist/nevel.

Neerslag:

Nabij de noordelijke occlusie lokaal lichte (mot)regen of een enkele ingebedde regenbui (TCu). De regen bij de actieve occlusie overdag is overwegend stratiform, progtemps geven wel een signaal op een enkele ingebedde regenbui, en voor de occlusie eveneens door inzaaing. Achter de occlusie vooral in het zuidoosten bij de kortgolvige trog enkele buien met kleine kans op onweer, CAPE rond 500 J/kg, schering rond 10 kn, single cell. In totaal valt er op de meeste plaatsen ca. 10 mm, in het zuidoosten mogelijk 15 mm of meer. Morgen nabij de hoogtetrog in de loop van de ochtend vooral in het midden en oosten ontwikkeling van enkele buien. CAPE 1000-1500 J/kg bij ca. 15 kn schering, overwegend single cell. Nabij de ingedraaide occlusie (mot)regen.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten