28/06/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

04-06-2022 16:55 | KNMI | m.b.t. 04-06-2022 t/m 05-06-2022

Valid: 2022-06-04 16:55:47 - 2022-06-05 24:00:00
Issued: 04-06-2022, forecaster: berge

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied nabij Schotland breidt zich morgen langzaam noordoostwaarts richting Noorwegen uit, terwijl de uitloper over de Noordzee verdwijnt. Vanuit Midden-Frankrijk dringt een (thermisch) lagedrukgebied op naar het noorden. Morgenochtend wordt het laag boven België verwacht en trekt dan in de middag en avond over het oosten van ons land noordwaarts. Rond dit laag zijn frontale restanten aanwezig (geanalyseerd als occlusie), herkenbaar aan vochtigere lucht en middelbare onstabiliteit. In de nacht naar maandag trekt een bovenluchtlaag door Het Kanaal naar het noordoosten. Het naderen van dit bovenluchtlaag zorgt voor activering van de neerslag bij het grondlaag.

Modelbeoordeling:

Frontale structuren zijn niet heel duidelijk. Wel zien we dat boven Frankrijk warmere en vochtiger lucht aanwezig is met daarbij (middelbare) onstabiliteit. Die lucht stroomt morgen om het noordwaarts trekkende laag ook over ons land. Dat levert dan buiige regen waarbij komende nacht een actief deel via België de Noordzee optrekt, waarna morgen overdag een gebied met buiige regen van zuid naar noord over het land gaat bewegen. In grote lijnen geven de modellen dat allemaal weer, waarbij met name rond het laag zelf lokaal grote neerslaghoeveelheden mogelijk zijn. Uursommen komen vrijwel niet boven de 20mm, maar omdat de buien rond het laag wat geclusterd raken komen in het noorden volgens enkele Harmonies daar neerslaghoeveelheden van 40-70 tevoorschijn. CAPE-waardes lopen rond het laag op tot lokaal boven de 1000 J/kg, effectieve schering komt niet boven de 20 kn. uit. Multicells zijn mogelijk. Hoogste CAPE-waardes vannacht in het zuidwesten, morgen in het oosten. Vooral daar dan ook onweerskansen. Ander aandachtspunt is de lagere bewolking die morgenmiddag en -avond nabij en op de zuidflank van het laag door diverse modellen wordt gegeven. Harmonies komen met een duidelijk ST-signaal, EC houdt de wolkenbasis wat hoger, maar toont toch ook ST.

Wind(stoten):

In de westelijke kustdistricten buitengaats 6 Bft. Zondagochtend en -middag vooral nog een 6 Bft in de noordelijke kustdistricten. Windstoten op zondagmiddag bij de buien ca. 25-30 kn. De modellen komen ook niet hoger dan dat (wat aan de hand van de progtemps uit te leggen is).

Bewolking:

Een Sc-veld ligt boven de noordelijke Noordzee en lost tgv subsidentie steeds verder op. Verder boven land nog wat restanten As/Ac-bewolking, deels afkomstig van buienrestanten vanaf Frankrijk. Dit lost steeds meer op te lossen. Komende nacht van het zuidwesten uit toenemende bewolking op nadering van buiengebied. In het het zuidwesten mogelijk enkele CB's. Zondagochtend bij de opdringende vochtige lucht (frontale restanten) verder toenemende bewolking (middelbaar en hoog) met toenemende kans op CB's. In de loop van zondag kan er nabij het laag en op de zuidflank ervan op steeds grotere schal lagere bewolking (SC/ST) voorkomen.

Zicht:

Goede zichten, alleen in neerslag zichtvermindering en een kleine kans op lokaal nevel in het noorden in de nacht naar zondag (sterkste windafname).

Neerslag:

Neerslag op naderende frontale restanten bereikt Zeeland in de loop van de nacht naar zondag; buien, met vooral op de Noordzee ook met onweer en mogelijk hagel. Morgen overdag wordt de convectieve neerslag in het oosten mogelijk nog versterkt door cyclonaliteit in de grenslaag. Daar lukt het wellicht de convectie vanaf de grond te krijgen. Cape lokaal meer dan 1000 J/kg en de effectieve schering rond 20 kn: multicell, zeer waarschijnlijk met onweer. Lokaal kan er veel neerslag vallen, maar de kans op 30 mm in een uur lijkt gezien de uursommen in de Harmonies klein. Dagsommen komen op diverse plaatsen uit tussen 20-40 mm, maar kunnen lokaal mogelijk wel boven de 50 mm uitkomen. De locaties waar dit gebeurt zijn nog vrijwel niet aan te geven, de modellen (en de members van het HARM EPS) lopen hierin nogal uiteen. Het signaal is te lokaal en te springerig om nu al een code geel voor neerslag te kunnen geven.

Temperatuur:

Zondag hangt Tx sterk af van de timing van de convectieve activiteit. Voor de buien uit in het noordoosten is nog een Tx van meer dan 25°C mogelijk. Verder krijgen we beduidend hogere dauwpunten wat het voor het gevoel warmer maakt dan vandaag.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten