26/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

31-05-2022 06:06 | KNMI | m.b.t. 31-05-2022 t/m 01-06-2022

Valid: 2022-05-31 06:06:56 - 2022-06-01 24:00:00
Issued: 31-05-2022, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden trekt komende avond oostwaarts, ligt in de nacht naar woensdag boven het noorden van het land en trekt vervolgens verder richting Polen. Om het laag liggen occlusierestanten. Een hoogtelaag ligt vrijwel stationair boven de Britse Eilanden, een NW-ZO hoogtetrog bereikt het zuidwesten van ons land aan het einde van de middag, trekt noordoostwaarts in de loop van morgenmiddag en blijft vervolgens een groot deel van woensdag boven het noorden van het land slepen. Woensdagavond trekt het laag verder oostwaarts.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de convectie van vandaag. Vanochtend berekenen alle modellen lichte buien boven het zuidoosten, die samenhangen met een zwakke bovenluchttrog, HA40 geeft de minste buien, maar zit niet goed op de actualiteit. Verder worden de actiefste buien bij passage van de hoogtetrog gegeven. De meeste activiteit zit in de zuidelijke helft. Opvallend is dat Harmonie (met name HAP1 en HA43 in mindere mate) later op de dag forse windstoten berekenen. Dit is in de laatste runs met name voor de zuidelijke helft het geval. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de grote hoeveelheid graupel die in die modelversies wordt gevormd onder invloed van het lage nulgradenniveau. Dit leidt dan tot grote verdamping en versnelling in de enigszins droge grenslaag en daarmee tot forse windstoten (mogelijk ook als gevolg van de vorming van een koudepoel nabij/voor de buien uit). Op zich is dit een fysisch realistisch proces, maar Harmonie staat wel bekend om een overschatting van de hoeveelheid graupel en daarmee mogelijk een overschatting van de windstoten. Een ander verschil is de vorming van mist. In de 21 UTC run heeft HA40 meer bewolking, dan in de vorige run, waardoor de kans op mist boven land kleiner is geworden. Dit alles hangt samen met de snelheid waarmee de buien wegtrekken en de hoeveelheid opklaringen. Verder geeft HAP1 woensdag mist boven het westelijk deel van de FIR. Dit komt van de Engelse oostkust af en lost boven het warme zeewater snel op en lijkt dus overschat.

Wind(stoten):

Zie modelbeoordeling. We geven kans op windstoten van 60-70 km/uur in de zuidelijke helft van het land bij buien bij de bovenluchttrog. KEPS kansen op meer dan 75 km/uur zijn in een heel klein gebied in Zuid-Limburg 20-30%. Deze kansen zijn te klein om te noemen.

Bewolking:

De modeluitvoer is vrij eenduidig. Bij occlusierestanten met name op zee en lokaal in het oosten wordt ST berekend. HAP1 geeft de meeste ST en dit zal waarschijnlijk te veel zijn, (dit komt van de Engelse oostkust af en lost boven het warme zeewater snel op). In het zuidoosten bij de buien dinsdagochtend TCU's met toppen tot FL120. Dinsdag Cb's, in de ochtend en deel van de middag toppen ca. FL150. Pas als de hoogtetrog nadert zien we de inversie verdwijnen en een destabilisatie tot ca FL250. Opvallend zijn de koude toppen tot -40°C. Deze zijn ook woensdag in de noordelijke helft nog mogelijk.

Zicht:

In de nacht naar woensdag is in de aanwezigheid van occlusierestanten de lucht wat vochtiger en is er een kans op mist, mits het genoeg opklaart.

Neerslag:

Vanochtend in het zuidoosten enkele lichte buien. In de middag eerst een geisoleerde (onweers)bui in het oosten, in de loop van de middag en avond kans op enkele stevige (onweers)buien op nadering van de hoogtetrog. Er is vanaf de middag ca. 400-700 J/Kg MuCape beschikbaar, de effectieve schering neemt later op de dag toe naar ca. 25-30 kn wat beter georganiseerde convectie mogelijk maakt. In de radarsimulaties van Harmonie worden dan ook enkele lijn/boog-vormige structuren berekend die op outflow (koudepoel) voortbewegen/ontstaan. De vraag is of die sterke outflow realistisch is gezien de mogelijke overschatting van de hoeveelheid graupel in de neerslagkolom. We gaan voorlopig aan de veilige kant zitten en waarschuwen (code geel) voor deze convectie in de zuidelijke helft. In het noorden is woensdagochtend ook 400-700 J/kg aan Cape mogelijk, er is dan nauwelijks effectieve schering, dus dit zal waarschijnlijk singel cell blijven.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten