02/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Downburst Dicky Woodstock, Steenwijkerwold

07-01-2013 23:47 | Thom van Oosten | m.b.t. 04-08-2012 | Bijlage bij melding #90

Hierbij een verslag van de gebeurtenissen rond Dicky Woodstock. Een onvergetelijke ervaring. Gelukkig zijn er geen zwaargewonden gevallen, dat zorgt toch voor een minder zure nasmaak.

Het begon rond 19:30 uur. Voordat we naar Dicky Woodstock zouden vertrekken gingen we Lemmer in om nog wat te eten. Op de buienradar zagen we dat er lijntje met onweersbuien richting Lemmer trok; dat werd dus aan het strand eten! Daar zagen we een kleine arcus boven het IJsselmeer hangen. Boven de Noordoostpolder zag het er behoorlijk donker maar niet heel interessant uit.

19:40 | De witte punt is mijn locatie

Uiteindelijk gingen we om 20:15 uur vanuit Lemmer, via Kuinre, richting Steenwijkerwold. Onderweg zag ik dat de arcus al stukken imposanter was geworden. Verder zag de zuidkant van de bui er zeer interessant en dynamisch uit. Enkele plaatjes vanaf de achterbank.

Bij aankomst van het festivalterrein zag de lucht er nog dreigender en nog dynamischer uit. Een deel van de groep ging gelijk het terrein op. Maar als weerliefhebber moeten er natuurlijk eerst wat plaatjes geschoten worden.

Op een gegeven moment trok de arcus aan de zuidkant van de bui aan het terrein voorbij. Het was indrukwekkend om te zien hoe snel en hevig de arcus aangroeide. Op dat moment was het nog rustig op en rond het terrein.

Uiteindelijk kwam de bui iets te dichtbij. De camera werd in de auto gelegd en we renden richting de ingang van het terrein. Onderweg zag ik in m'n ooghoeken eindelijk het neerslagscherm welke wel heel dicht en donker was; dit was echt extreem!
Tijdens de eerste dikke druppen renden we de grote tent in. Daar aangekomen besloot ik de radarbeelden eens te bekijken. Toen was het me wel duidelijk dat dit misschien gevaarlijk kon worden. Gedachten over Pukkelpop gingen wel door me hoofd. Maar je gaat er gewoon niet van uit dat zoiets zou gebeuren; 'Het zou toch wel goed komen, toch?' Ondertussen had ik m'n mobiel gepakt om de binnenkomende bui te filmen. Wat er toen gebeurde....

21:00

De regen, hagel en wind werden steeds extremer. Eerst ging er een partytent de lucht in. Dit zorgde nog voor wat gejoel en gelach. Ondertussen werd de wind nog heviger. Uit het niets hoorde je knallen, vlak achter elkaar. Over m'n schouder zag ik hoe de kabels los kwamen, het tentdoek de lucht in ging en metalen palen met veel kabaal naar beneden kwamen. Op dat moment pakte ik m'n vriendin bij haar arm en renden we naar de eettent een stukje verderop.


Binnen aantal minuten, nog tijdens de bui, kwamen de eerste ambulances al ter plaatsen. Niet veel later waren de brandweer en politie er ook. Het publiek liep ondertussen wat verdwaasd rond door de laag van modder en hagel. Toen we uiteindelijk doorweekt het terrein verlieten tussen alle zwaailichten, zag je de nevel boven de weilanden hangen. Dit zorgde voor een rustgevend laatste plaatje.

(verslag overgenomen van het oude Skywarn forum, red.)

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Structuur / meteofactoren | Verslag/analyse | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Sluiten