04/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

19-05-2022 17:33 | KNMI | m.b.t. 19-05-2022 t/m 20-05-2022

Valid: 2022-05-19 17:33:16 - 2022-05-20 24:00:00
Issued: 19-05-2022, forecaster: haklande

Synoptische situatie:

Een actief koufront met geclusterde zware onweersbuien is inmiddels boven Duitsland aangekomen. De outflow boundary loopt momenteel achter de buien aan oostwaarts over de oostelijke helft van het land, waarna een westelijke stroming nog altijd vrij vochtige lucht aanvoert. Vanavond en vannacht trekt een ZO-NW georiënteerde rug noordoostwaarts over ons land, terwijl er boven Zuidwest-Frankrijk een golf in frontale golf uitdiept. Deze frontale golf trekt vrijdagmiddag over Limburg noordoostwaarts. In de warme sector en op de frontale golf is de opbouw potentieel diep onstabiel en rondom het kleinschalige laag (door de DWD Emmelinde genoemd) is er bovendien sprake van een sterke verticale windschering op nadering van een vrij brede hoogtetrog die vrijdagavond noordoostwaarts over ons land trekt. Rondom het kleinschalige laag is er ook veel heliciteit in de onderste luchtlagen. Later vrijdagmiddag en -avond trekt de frontale golf naar Oost-Duitsland en komt een goed doorstroomde rug in een westelijke stroming boven ons land te liggen. Een occlusie, die nu nog west van Ierland ligt, komt in de nacht naar zaterdag NO-ZW georiënteerd boven ons land te liggen. Een koufront behorende bij een lagedrukgebied boven de Duitse Bocht ligt actueel net ten westen van de FIR. In het noordwesten aangeslagen door een hoogtetrog boven de Noordzee. Vanmiddag trekt het koufront van west naar oost over het land. Na passage van het koufront passeert er komende nacht een rug van hoge druk. Een frontale golf (vannacht boven Bretagne) trekt vrijdag noordoostwaarts en activeert sterk. Waarschijnlijk geforceerd door een naderende hoogtetrog en een cyclonaal gekromde jet boven de Britse Eilanden, tevens boven het zuidoosten door dagelijkse gang. Na passage wordt in de avond de stroming westelijk en de aangevoerde lucht maritiem polair.

Modelbeoordeling:

Onzeker is hoe noordelijk de frontale golf vrijdagmiddag uitkomt. Vooralsnog lijkt de golftop over Limburg te trekken met daar enkele stevige en dynamische onweersbuien. De Harmonies berekenen lokaal zeer zware windstoten en sommige KEPS-leden hebben zelfs extreme uitschieters naar 100 kn. Nogmaals is het de vraag in hoeverre (Zuid-)Limburg hiermee te maken gaat krijgen. Zo'n 40% van het KEPS (zie de postzegels) houdt de (zeer) zware convectieve windstoten net buiten ons land.

Wind(stoten):

Windveld wordt momenteel bepaald door de outflow boundary van de onweersbuienlijn. Belangrijkste zijn uiteraard de eventuele (zeer) zware convectieve windstoten op en aan de warme kant van de frontale golf vrijdagmiddag. PW gaat richting 38 mm, dus water loading speelt een belangrijke rol en downbursts is mogelijk, sowieso ook vanwege de mogelijkheid van dynamische buien, incl. supercells. Met name Zuid-Limburg maakt dus kans op zeer zware windstoten bij de buien. Ander aandachtspunt is het sterk gekromde windprofiel (hoge heliciteit) in de onderste luchtlagen nabij het kleinschalige laag, in combinatie met de mogelijkheid van een supercell. Verder kan er grootschalig aan de achterzijde van de frontale golf vrijdagmiddag korte tijd 6 Bft komen te staan langs de westkust, met ook boven land kans op windstoten van 60-70 km/uur.

Bewolking:

In de vochtige lucht komt ook achter het koufront nog regionaal St voor. Op de outflow boundary zien we nog enkele TCu's. Vrijdagmiddag van het zuidwesten uit NS en bij de frontale golf en in de warme sector ook (ingebedde) CB's. Boven Zuid-Limburg worden toppen van FL450 berekend door HA40. Bij en achter de frontale golf van vrijdag is opnieuw her en der St mogelijk.

Zicht:

In het noordoostelijke deel van de FIR kans op nevel en mist boven zee. Vannacht boven land ook vorming van nevel en mist(banken), overdag wel weer vrij snel oplossend. Verder in neerslag matig, in zware buien slecht zicht.

Neerslag:

Begin vanavond op de outflow boundary mogelijk nog een lichte regenbui. Vrijdagmiddag van het zuidwesten uit regen. Bij en zuidoost van de frontale golf ook ingebedde onweersbuien. In het uiterste zuiden van Limburg zijn CAPE-waarden van 1500-2000 J/kg mogelijk, de CAPE neemt verder naar het noorden af en beperkt zich tot Limburg en oostelijke delen van Noord-Brabant en mogelijk nog de Achterhoek. Effectieve windschering van 50-60 kn laat (ingebedde) supercellen toe, evenals squall-line achtige structuren. Uiteraard moeten we dan ook met grote hagel rekening houden, bij een supercell is zeer lokaal hagel van ca. 4 cm niet uitgesloten. We zien hiervoor in de Harmonies ook aanwijzingen (NESO). Voor vrijdag KEPS-kansen op etmaalsommen boven 20 mm ca. 80% voor Limburg. Kans op meer dan 50 mm ca. 40% in het zuidelijke deel van Limburg, kans op meer dan 75 mm voor Zuid-Limburg ca. 10%. In combinatie met de orografie is wateroverlast vooral in Zuid-Limburg mogelijk.

Temperatuur:

Begin vrijdagmiddag mogelijk nog net even 25°C in Zuid-Limburg voor de buien uit.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Sluiten